Zgleda, da bo treba oditi

Kaj bi bilo, če ne bi bilo babic, non, starih mam? Bilo bi žalostno, življenje bi bilo siromašnejše.Vedno znova rada poslušam, kako se jih spominjajo vnuki in vnukinje.

Tako je pripovedovala vnukinja, ki ima sama že skoraj odrasle otroke, kakšno neizmerno bogato doto ji je dala njena nona s svojim odnosom do življenja in smrti. Dočakala je šestindevetdeset let in v zadnjih letih je pogosto ponavljala: »Zgleda, da bo treba oditi.« To je govorila zelo sproščeno in čutiti je bilo, da je v njej velik mir. Nobene formalne izobrazbe ni imela, a bila je globoko duhoven človek. Čudovit je bil tudi njen smisel za humor, s katerim jih je vse vedno znova presenečala in navduševala. Imela je pet otrok. O vseh ljudeh je govorila dobro, vsem je odpuščala. Takšne se je spominja njena vnukinja.

Spominja se tudi, kako je umirala. S takšnim mirom, kot je živela. Povsem drugače pa so se vedli njeni otroci. Zdelo se je, da niso videli vsega tega, kar je videla vnukinja. Ko je umirala, jih je pograbila panika. »Ne smeš oditi«, so ji govorili, jo tako rekoč rotili. Ali res niso mogli doumeti, da je nona s svojim stavkom »Zgleda, da bo treba oditi« mislila povsem resno? Ostala je mirna. Ko jih je videla tako panične tekati naokrog, je preprosto zaprla oči in je bilo videti, kot da spi. Ko pa se ji je približal kdo od tistih redkih, ki so znali ostati mirni, jih je odprla in se pogovarjala z njim. Vnukinji je nekaj dni pred smrtjo postavila vprašanje: »Ali so zunaj zvončki?« Drugi so se čudili, kako more mamo tik pred smrtjo zanimati kaj takega. Vnukinja je razumela in ji pripovedovala o zvončkih.

Na pogrebu se je zbralo zelo veliko ljudi. To je vse presenetilo, saj pri tako stari noni niso pričakovali česa takega. Njena plemenitost je bila tisto, zaradi česar so prišli in zaradi česar bo ostala zapisana v njihovih srcih. Iz svojega življenja, ki sploh ni bilo lahko, je ustvarila čudovito umetnino, ki je v srcih mnogih ljudi zapustila trajne sledi. Tega se verjetno sama sploh ni zavedala. Morda je prav zato umirala s takšnim mirom.

Deli.