Metoda montessori za starejše in osebe z demenco

Temelji metode

Načela metode

Avtorja

Izrazoslovje

Montessori blog

Prijava na seminarje:

V Domu sv. Jožef nam je že od leta 2008, ko smo pričeli z dejavnostjo varstva starejših, v velik izziv iskati tiste poti, ki bi našim stanovalcem prinašale večjo kvaliteto življenja. Te poti niso vedno preproste, še manj kratke, vendar nam rezultati ob poti vedno znova potrjujejo, da je prav kar počnemo. Ena izmed teh poti je Metoda montessori za starejše in osebe z demenco. Pričela se je s prebiranjem člankov in udeležbo na seminarju “Montessori Adaptee” v Parizu decembra 2015, ki jo je vodil dr. Cameron J. Camp (www.cen4ard.com ) v organizaciji Ag&d (www.ag-d.fr ), kamor je odšla naša delovna terapevtka Sara Črepinšek. Spoznanje, da montessori ni cilj, temveč pot, nas od takrat dalje vodi pri vsakodnevnem delu, odkrivanju novih načinov dela s stanovalci, njihovemu vključevanju v skrb za skupno dobro, odpovedovanju stereotipom o starejših in demenci in pri odpovedovanju lastnemu prav. Monstessori pot zato ni v faktih, temveč v premišljevanju slehernega koraka in dejanja.

Dr. Camp pravi :“Kadar je neko zdravilo učinkovito, je prav, da ga uporabljamo!”, zato smo po njegovem mnenju dolžni osveščati ljudi o Metodi montessori za starejše in osebe z demenco, saj je bila s pozitivnimi učinki dokazana že v mnogih člankih. Montessori pot se nikoli ne konča, česar nas ni strah. Napake je kot nekaj pozitivnega pozdravila že Maria Montessori, zato se jih tudi mi ne bojimo. So le del poti, zaradi katerih lahko postanemo še boljši in tudi tu si lahko pomagamo.”

Ker smo v Sloveniji prvi, ki načrtno vpeljujemo Metodo montessori za starejše in osebe z demenco, se ukvarjamo tudi s prevajanjem ustrezne literature, terminologije in organizacijo izobraževanj iz tega področja. V novembru 2017 je Sara Črepinšek, kot prva iz Slovenije opravila izpit in s tem pridobila osnovni certifikat “Montessori Inspired Lifestyle TM” ter izpit za certifikat inštruktorja “Montessori Inspired LifestyleTM – trainer” pri “Center for Applied Research in Dementia, Ohio, USA”.


OBJAVE V MEDIJIH:

RTV Slo 1, Obzorja duha, 20.05.2018: “Metoda montessori za starejše in osebe z demenco”

Delo, 19.06.2018: »Demenco zdravimo z dobrim življenjem«

Radio Ognjišče, 02.09.2018: “Modrost v očeh”

edemenca.si, 03.02.2019: Intervju-metoda montessori

Novi tednik, št. 46, 12.11.2020: “Ko smo iskali nove načine dela, smo naleteli na metodo montessori”