Smisel

V petek 15.6. smo v Domu sv. Jožef gostili utemeljitelja metode montessori za starejše in osebe z demenco, dr. Camerona J. Campa, ki nam je spregovoril o smislu v življenju posameznika – tudi tistega, ki ima demenco.

Ko stanovalci pridejo v dom se soočajo s spremenjenimi vlogami, rutinami in načinom življenja. Življenje v domu nikoli ne more biti čisto enako tistemu prejšnjemu, saj so nanj vezani pretekli spomini, ki imajo posebno mesto. Vendar lahko z vključevanjem prav teh spominov, izkušenj, veščin in ohranjenih spretnosti pomagamo novemu stanovalcu, da košček življenja, ki mu je veliko pomenil, ohranja naprej. V okviru pristopa montessori skušamo temu koščku najti mesto v skupnosti doma.

Gospod, ki rad posluša klasično glasbo, to kdaj predvaja tudi drugim. Gospa, ki rada ureja cvetje, sedaj skrbi za vrtnice in grmovnice in s tem razveseljuje tudi druge. Gospod, ki se rad pogovarja, kdaj tudi obišče stanovalce v posteljah. Gospe, ki molijo za potrebe Doma sv. Jožef. Gospod, ki je rad delal v delavnici, izdeljuje montessori materiale in pručke. Gospa, ki dela blazine za stole pri telovadbi. Gospod, ki pripravi stole in žoge za telovadbo. Gospe, ki izdelujejo voščilnice za rojstne in godovne dneve. Gospe, ki šivajo masažne in umivalne vrečke. Stanovalci, ki drug drugemu pomagajo pri izdelavi pogrinjka. Stanovalka, ki nabere poljsko cvetje na travniku in z njim okrasi jedilno mizo. Stanovalec, ki zamenja datum na oglasni deski. Stanovalci, ki drug drugega spremljajo v jedilnico. Stanovalec, ki zaliva rože in “otrebi” naše oleandre. Gospa, ki pobere domske jagode in jih razdeli drugim. Gospod, ki pobira smeti okrog doma.

Vsaka od teh vsakdanjih opravil ni pravzaprav nič posebnega. Vsak od njih je to na nek način počel že prej. In vendar bi bilo življenje pri nas brez teh njihovih pomembnih prispevkov zelo drugačno, za njih pa najbrž tudi nekoliko bolj prazno.

To, da imamo ljudje zjutraj razlog, da kljub vsem težavam, ki nas čakajo, vstanemo in gremo v nov dan, je tista reč, ki ji pravimo smisel – sol življenja.

Sara  

Deli.