Licenca “Montessori Inspired Lifestyle Community”

V Domu sv. Jožef od leta 2015 uvajamo elemente metode montessori za starejše in osebe z demenco. Leta 2017 je licenco za inšturktorico te metode, kot prva v Sloveniji, pridobila naša delovna terapevtka Sara Črepinšek. V letu 2018 smo s podjetjem AG&D iz Francije, ki je uradni evropski zastopnik dr. Camerona J. Campa in njegovoega podjetja “Center for Applied Research in Dementia” iz ZDA, podpisali pogodbo o zastopstvu v Sloveniji. S tem smo pridobili pravico do organizacije in izvajanja izobraževanj “Montessori Inspired Lifestyle: Dementia Programming” (metoda montessori za starejše in osebe z demenco) za laično in strokovno javnost na področju Slovenije, ki jih vodi dr. Cameron J. Camp, nadaljevalna izobraževanja pa Sara Črepinšek. Ker verjamemo v to o čemer govori metoda montessori za starejše in osebe z demenco, smo letos pristopili v postopek pridobivanja licence za “Montessori Inspired Lifestyle Community”.
Čaka nas precej izzivov, vendar verjamemo, da s tem, ko montessori načela živimo tudi v odnosih med seboj, ne le do stanovalcev, odhajamo na pravo pot. Kajti delati po montessori načelih ni dovolj, treba jih je živeti in ne le v službi. Zato veliko razmišljamo na kakšen način sodelovati in izobraževati osebje, da to ne bo samo še eno izobraževanje, temveč resnično nekaj več. Zato se načela metode montessori uporablja pri delu z zaposlenimi, pri načrtovanju izobraževanj in pri vključevanju v domsko skupnost.
Z vključitvijo v postopek pridobivanja licence montessori smo se zavezali, da bomo o tem načinu dela izobrazili celotno osebje. Vsako leto zato predavanje dr. Camerona J. Campa posluša najmanj 10 naših zaposlenih, ki jih nato vključimo še v nadaljevalne seminarje. Vodstvo je bilo v ta izobraževanja prvo vključeno. Pripravljamo predstavitvena montessori predavanja za novo zaposlene, ter osvežilna predavanja za ostale. Zavezani smo k temu, da za inštruktorja metode montessori za starejše in osebe z demenco usposobimo še najmanj 2 člana osebja. Prav tako ima celotno osebje že od začetka delovanja Doma sv. Jožef redna mesečna srečanja, kjer imamo priložnost spregovoriti tudi o izzivih, ki jih pred nas postavlja metoda montessori.
V postopku pridbivanja licence, pa je seznanjanje stanovalcev, svojcev in osebje z načeli metode montessori , le ena izmed postavk. Vendarle so v ospredju omogočanje priložnosti stanovalcem, da odločajo o svojem življenju, da se vključujejo v skupnost, da jo izgrajujejo s sebi lastnimi spretnostmi in sposobnostmi. Na nas pa je, da vendarle storimo korak nazaj in jim pustimo, da znotraj skupnosti živijo svoje življenje.
Deli.