Praznovanje 400-letnice vincencijanske karizme

Za nami pestro dogajanje

Jožefovo je bilo vrhunec praznovanja 400 letnice vincecijanske karizme in 20-letnica Doma sv. Jožef. Na sam praznik smo se intenzivno pripravljali že od začetka pastoralnega leta, poglobljeno pa dva dni pred samim praznikom, na simpoziju o sv. Vincenciju Pavelskem. Na simpoziju smo skupaj s predavatelj: dr. Petrom Žakljem, msgr. dr. Antonom Stresom, generalnim superiorjem, Tomažem Mavričem, Pavletom Novakom in kardinalom, dr. Francem Rodetom, razmišljali o zgodovini in aktualnosti vincecijanske karizme danes. Bogatim mislim predavateljev je sledila razprava, ki je nakazala marsikatero rešitev in smer prihodnjega delovanja. Na Jožefovo, pa smo se vsi, povezani z Domom sv. Jožef zbrali na slovesni, zahvali sveti maši. Slovesno somaševanje je vodil kardinal, dr. Franc Rode, ob somaševanju večine slovenskih škofov ter generalnega superiorja. Navzoči so bili tudi številni duhovniki, redovnice in redovniku, pri maši pa je prepeval združeni zbor (župnijski, zbor zaposlenih, Fantje z Jožefovega hriba, Jožefinke) pod vodstvom Primoža Krta.  Tako smo se Bogu zahvalili za prehojeno pot dvajsetih let. Ob koncu maše je spregovoril še celjski župan Bojan Šrot in izrazil zahvalo in pohvala za lepo sodelovanje mesta Celja in Doma sv. Jožef. Zahvalni maši in priložnosti akademiji je sledila še skupna večerja v Kardinalovi dvorani.

Spodaj pa prilagamo tudi voščilo direktorju Doma, g. Jožetu Planinšku, ki ga je pripravil tajnik ŽPS župnije Celje-Sv. Jožef, Simon Ozvatič:


Dragi naš Jože!

Kot je cerkev srce kraja na tem hribu, lahko rečemo, da je Jože Planinšek srce in neumorni vir moči ter idej mnogoterega dogajanja. Tvoje dosedanjo požrtvovalno delo tako v župniji kot v Domu je močno zaznamovalo ta kraj in vsakodnevno življenje mnogih generacij. Z gotovostjo lahko rečemo, da je Dom sv. Jožef predvsem po tvoji zaslugi nam in slovenski katoliški Cerkvi res lahko v velik ponos.

Kot župnijska skupnost, tako posamezniki in delujoči v različnih skupinah, ob  raznoterih duhovno-prosvetnih dejavnostih Doma deležni mnogih bogatih darov, ki presegajo možnosti in delovanje običajnih slovenskih župnij. To nas v župniji še bolj povezuje, bogati in hkrati daje moči pri našem vsakodnevnem delu.

Na današnji dan, ko slovesno praznujemo dvajseto obletnico Doma, tudi 400 let delovanja lazaristov, seveda ne moremo mimo tvojega osebnega praznika, pravzaprav dveh. Dovoli, da ti lahko na današnji, še posebno prazničen in slovesen dan, izrečemo najprej zahvalo za vse dobro, ki smo ga po tebi deležni. Hkrati pa ti zaželimo zdravja, moči in Božjega blagoslova, ki naj te spremlja na tvoji vsakodnevni razburljivi in dogajanja polni poti.

Naj nam sv. Jožef izprosi blagoslov pri delu, varstvo na poti v Kanado, naša skromna pozornost oz. popotnica pa, da se skupaj z našimi mladimi zadovoljni in varno vrnete na naš hrib. Dragi Jože, vse najboljše!

Celje, 19. marca 2017


Utrinke si lahko pogledate v fotogaleriji:

Deli.