Montessori izobraževanje

V dneh od 13. do 16. junija, smo v Domu sv. Jožef gostili priznanega psihologa in utemeljitelja metode montessori za starejše in osebe z demenco, dr. Camerona J. Campa.

Metodo montessori za starejše in osebe z demenco, ki jo je razvil pred dvajsetimi leti, je tokrat predstavil strokovni javnosti. Osem ur dolgo predavanje je marsikoga dodobra utrudilo, vendar je predavatelj, s svojim načinom podajanja znanja, prisotne ves čas držal v pozornosti. Praktičnih izkušenj in primerov je na podobnih predavanjih včasih premalo vendar ne tokrat. Svoje primere in izkušnje je prikazal z raznimi posnetki in jih dopolnil s primeri iz Doma sv. Jožef, kjer metodo uvajamo že tretje leto.

V metodo nas je uvajal počasi in po korakih, pri tem pa ves čas izpostavljal dejstvo, da do spremembe v praksi lahko pride le po osebni spremembi nas samih. Nekateri udeleženci so izrazili mnenje, da so imeli občutek, da ima ta človek še toliko znanja za predat, da je škoda, da smo predavanje prevajali in s tem skrajševali čas. Vendar naj na tem mestu povemo, da je želja gospoda Campa, da se predavanje prevaja. Ker ko se besede podvajajo, nezavedno lezejo pod kožo – prav isti način, kot ga uporabljamo v okviru metode montessori pri starejših in ljudeh z demenco! Tako je bilo predavanje samo tudi delo po metodi montessori – torej dve muhi na en mah. Ali kot pravi sam….pomembna je izkušnja!

Manjši, vendar ne zanemarljiv del predavanja pa se je odvijal med odmori, ko so se med slušatelji odpirali razni pogovori, tudi ob razstavljenih materialih, ki jih pri individualnem delu uporabljamo v Domu sv. Jožef.

 

Deli.