Kaj še zmorem?

Eden ključnih elementov metode montessori za starejše in osebe z demenco je iskanje tega kar ljudje še zmorejo kljub svojim omejitvam. Pa naj bo ta omejitev demenca, zlom kolka, možganska kap ali kaj drugega. Pred seboj imamo človeka, ki je v življenju prestal mnogo lepih, pa tudi slabih časov in z izkušnjami, ki lahko spremenijo svet.

Kdo pa je človek, ki sedi na tej, moji strani? Kako doživljam človeka na drugi strani? Je to samo še en človek izmed mnogih stanovalcev, ki se bodo zvrstili v mojih 40 letih delovne dobe? Je to samo še eden izmed problemov s katerimi se moram ukvarjati? Kaj zmorem jaz povedati o tem človeku? Ga znam videti? Morda začutiti njegovo stisko in bogastvo življenja, ki ga prinaša s seboj? Znam videti le omejitve, ki jih prinašajo njegove bolezni ali pa morda tudi njegovo znanje, izkušnje in to kar še zmore?

Ali znam pomagati človeku, da vpreže to kar še zmore in obvozi to, kar mu ne gre?

Kako jaz vidim svet pred seboj – kot na pol prazen ali na pol poln kozarec? Ali lahko pomagam odpreti kakšno okno – priložnost zanje? Ali zmorem med kopico omejitev, ki debelijo zdravstveno kartoteko najti tisto malo stvar, ki bo temu človeku izvabila nasmeh? Morda polepšala dan?

Pri ljudeh, s katerimi se še lahko pogovarjamo je nekoliko lažje. Kaj pa tisti, s katerimi je komunikacija težja? Ki pridejo v dom neodzivni? Kaj oni še zmorejo? Kakšno poslanstvo prinašajo s seboj? Kaj so radi počeli? Kakšno glasbo so radi poslušali? Ali zmorejo prijemati predmete? Ali še vidijo? Slišijo? Ali zmorejo dvigniti roko? Nogo? Ali se zmorejo sami umiti po obrazu? Potegniti majico preko glave?

Gospa, ki smo ji pripravili trak iz filca prešitega z različnimi vrstami blaga, ki ga prijema, drgne med seboj in ki vloži veliko truda, da bi odtrenala rob, ki ga čuti pod prsti. Šivilja, ki smo ji na trak iz filca prišili ovčje krzno v katerega se zagrebe z prsti in ki je tako prijeten in topel na dotik. Tenisač, ki smo mu na trak iz filca prišili teniške in golf žoge in namestili na posteljo, da se jih je dotikal in preko preizkušanja trdote žog prepoznaval katera je katera. Masažne vrečke iz različnega blaga s katerimi svojci na svojih obiskih masirajo svoje najdražje, ki živijo pri nas. Bluetooth radio z izbrano najljubšo glasbo in svilene rute pripete na strop sobe v barvah , ki so bile najljubše temu človeku…

Kaj še zmorejo?

Deli.