Izobraževanja o Metodi montessori za starejše in osebe z demenco (MMSD) v Soveniji 2018

MMSD je pred približno 20 leti razvil dr. Cameron J. Camp. Ameriški psiholog, ki se celo svojo kariero ukvarja z demenco in načini kako pomagati ljudem. Do sedaj je vodil že preko 400 izobraževanj na vseh celinah, bil soavtor pri več kot 150 člankih in pomagal pri uvajanju Metode montessori v mnogih domovih po svetu. V tem trenutku je direktor in vodja raziskav na “Center for Applied Research in Dementia, Solon, Ohio, USA” ( www.cen4ard.com ). Svojo metodo je poimenoval in zaščitil kot “Montessori Inspired Lifestyle®- Montessori-Based Dementia ProgrammingTM”. V tem času je izobrazil veliko predanih ljudi, ki verjamejo, da zadeva deluje. Med njimi tudi Anne Kelly, Jennifer Brush, Gail Elliot in Michelle Bourgeois, ki predstavljajo “Montessori Advisory Group for Dementia and Ageing (MAGDA)” pri AMI (Association Montessori Internationale). Vsaka od njih z veliko predanostjo izobražuje in širi idejo montessori za starejše in osebe z demenco.

V kratkem času bo v Sloveniji potekalo dvoje izobraževanj na temo MMSD.

Prvo, dvodnevno, se bo odvijalo 18. in 19.4.2018 v Centru Montessori v Podutiku v Ljubljani in ga bo vodila gospa Anne Kelly iz Avstralije (predavanje naj bi potekalo v angleščini). Ob koncu izobraževanja boste pridobili potrdilo, da ste bili na AMI izobraževanju, kar je pogoj, da opravljate nadaljnje izpite AMI iz tega področja. Izobraževanje stane 320 eur z DDV, z – 10 % popusta, če ste že kdaj prej opravljali izobraževanja iz Pedagogike montessori na Montessori inštitutu (osnovno, 0-3, 3-6, 6-12). Več informacij:  http://www.montessori-institut.si/izobrazevanjeOstareli.php

Drugo izobraževanje, enodnevno, pa bo potekalo 15.6.2018 v Domu sv. Jožef v Celju in ga bo vodil dr. Cameron J. Camp (prevajala pa Sara Črepinšek). Na tem izobraževanju boste prejeli potrdilo, da ste bili na “Montessori Inspired Lifestyle®- Montessori-Based Dementia ProgrammingTM” izobraževanju. Izobraževanje pa je tudi v postopku verifikacije pri Socialni zbornici Slovenije in Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije. To izobraževanje je prav tako pogoj, če želite opravljati nadaljnje izpite iz MMSD pri “Center for Applied Research Dementia”. Kotizacija za eno osebo znaša 100€ z DDV. V primeru več oseb iz iste ustanove pa za prvega znaša 100€ z DDV, drugega 80€ z DDV, tretjega/četrtega… pa 60€ z DDV.

Več informacij: http://www.jozef.si/metoda-montessori-za-starejse-in-osebe-z-demenco/

V čem je torej razlika?

Na obeh predavanjih boste slišali ista izhodišča, saj gre za isto metodo. Res pa je, da se predavatelji razlikujejo med seboj, dajejo povdarek različnim vidikom. Tu je moje mnenje zelo subjektivno. Dr. Camerona poznam že dve leti (izobraževanje v Parizu 2015), dosegljiv mi je ob vsaki težavi (elektronska pošta, Skype), in je vsaj zame velika zakladnica znanja in izkušenj. Gospo Anne Kelly sem lani prvič poslušala na simpoziju o Metodi montessori za starejše in osebe z demenco v Pragi in se vidi, da ima izkušnje. Obe organizaciji (AMI in “Center for Applied Research in Dementia”) imata standarde, po katerih naj bi delale ustanove, ki želijo biti certificirane kot “montessori”.  Opozoriti pa moram, da odločitev za eno izobraževanje ne omogoča opravljanja izpita pri drugem. Vsaj doslej je bilo tako.

Kako torej olajšati izbiro?

Navedla sem nekaj pomembnih dejstev, odločitev pa je vaša.

Sara Črepinšek

Deli.