Prvi dan: Od Celja do Ponferrade

Pričenja se naše težko pričakovano romanje v Santiago, ki ga začenjamo v Celju, od koder bomo potovali do Ponferrade in od tam do Santiaga de Compostele. Točno opolnoči imamo v cerkvi sv. Jožefa v Celju, sv. mašo s prošnjo k sv. Jožefu in sv. Jakobu. Deležni smo milostnega romarskega blagoslova s strani g. Jožeta Planinška.

Šofer avtobusa nas varno pripelje do letališča v Benetkah. Pričaka nas gosta megla, ki je takšna, da bi jo dobesedno lahko rezal. Zaradi tega imamo dve urno zamudo. Nič hudega, po dveh urah in pol, vsi zadovoljni pristanemo v Madridu, kjer nas prijazno in toplo sprejme vodička Eva. Sledi vožnja z metroji in voden ogled Madrida.

Na stopnicah se držimo desno, leva stran je prehitevalna! V centru Madrida nam Eva pokaže par pomembnih zgradb, ki so simboli Madrida. Eden izmed simbolov je tudi medvedek z jablano. Eva nam pove velko zanimivih zgodb o največjem in glavnem mestu Španije.

Vstop v novo leto praznujejo na trgu z jagodami grozdja, ki jih mora biti 12, kajti toliko je tudi mesecev v letu. To naj bi pomenilo, da bo v naslednjem letu veliko sreče. Turistov v Madridu mrgoli čez celo leto. Očarani smo nad čudovitimi zgradbami, pred vsem nad ogromno katedralo, v katero tudi vstopimo, večina prvič. Veseli smo bili izjave romarke, ki pravi, da se uresniči ena prošnja, za katero prosiš, če si v cerkvi prvič.

Prijal je tudi sprehod po Madridskem parku, dolgem 5km. Proti večeru zapustimo Madrid in se z vlakom odpeljemo proti Ponferradi, kjer bomo prenočili. Romarji se med seboj povezujemo in se bodrimo za naslednje dni,ki sledijo. Ne obremenjujemo se z morebitnimi dežnimi kaplicami in žulji. Veliko več bomo prejeli, kot sploh lahko mislimo. V to verjamemo, zaupamo in se veselimo vsakega dneva posebej. Nekateri romamo vsak dan z drugim namenom. Ob misli na to ti srce na poti lahko samo zapoje. Verjameva, da bodo spomini ostali lepi in večni.

Dogodke prvega dne sva povzeli: Andrejka in Barbara Pliberšek (mama in hči)

Deli.