Miklavžev koncert

Posebej za naše stanovalce in svojce, smo pripravili Miklavžev koncert.

Adventni čas ima nekaj skupnega s postnim, sta si pa tudi zelo različna. Z njim gre za čas pričakovanja in veselega upanja, kar je drugače kot v postu, ko smo sočutni z Bogom, ki v Jezusu trpi in spokorni v znamenje naše solidarnosti z njim.  V obeh časih po ljudskem običaju in sicer v duhu doživljanja naj ne bi bilo bučnih zabav in veseljačenj, zato tudi v naši tradiciji v adventu in postu nikoli ni bilo ohceti.  Tega se sedaj malokdo drži, prav v teh dneh je vrsta različnih zabav in veseljačenj in ljudje se bodo do takrat, ko bodo res prazniki utrudili, pred vsem pa tudi veliko zapravili in prazniki ne bodo več tisto kar bi morali biti, temveč trenutek streznitve in občutek nelagodja po končanih veselicah.  Namesto, da bi bili vrhunec in vesela izpolnitev pričakovanja, postanejo vsega naveličana melanholija.

V našem Domu seveda ni tako. Ne prirejamo bučnih zabav, smo pa v veselem pričakovanju, na to nas spominjajo različne stvari. Adventni venčki, petkovo miklavževanje, različna druženja kot priprava na praznike in tudi miklavžev koncert. Sobotna gosta, akademska glasbenika in oba Celjana, pianist Tilen Draksler in pobudnik večera, violinist Andrej Gubenšek, sta za nas pripravila nekaj glasbenih del, s katerimi sta nam popestrila dan in v nas zbudila hrepenenje po lepšem in drugačnem.  Glasba nas vedno odpre, naredi nedorečene in v nas utrdi občutek za upanje, za pričakovanje in to je lepo. Dokler upamo, dokler pričakujemo, res živimo, in močnejše kot je oboje, toliko več je življenja v nas.  Prepustili smo se občutkom in dobri volji naših glasbenikov ter njihovemu zgledu.

Tudi glasbenik je v neke vrste stalnem adventu, stalnem pričakovanju, hrepenenju po novem in novem doživljanju. To je narava glasbe, ki je bila lahko sicer že tolikokrat izvajana a je hkrati tudi vedno nova, vedno drugačna, gre naprej in nikoli ne pride do konca. Kakšna perspektiva za ta dva mlada, ki to delita z nami. Draga Tilen in Andrej, vedno vabljena na Jožefov hrib!

Deli.