Letošnji “Dan odprtih vrat”

Z vselitvijo prve stanovalke 20. 5. 2008 se je za Dom sv. Jožef začela pisati zgodovina še zadnje, najmlajše dejavnosti Varstva starejših. Na ta dan  tradicionalno pripravljamo dan odprtih vrat, kjer se srečujemo stanovalci, njihovi bližnji, zaposleni z družinami, župljani in lazaristi.

Naše druženje se je letos začelo z družabnimi igrami stanovalcev domov celjske regije. Stanovalci desetih domov so pripravili kratke predstavitve, ki so jih medsebojno tudi ocenili. Oceno je pridala še tričlanska strokovna komisija, ki so jo sestavili v Ljubiteljskem gledališču Teharje. Čeprav je bilo, pomembnejše od zmage, sodelovati, so bila izbrana prva tri mesta. Pegazov dom, Dom upokojencev Šmarje pri Jelšah in Center starejših Zimzelen so odnesli posebna priznanja. Priznanja so za predstavitve svojih domov in krajev iz katerih prihajajo prejele tudi ekipe iz ostalih domov. Predstavitve, ki so jih spremljali tudi podžupan Stane Rozman, predsednik Krajevne skupnosti Stane Pompe in direktorice Pegazovega doma, doma Zimzelen in Doma ob Savinji,  so odsevale prizadevanja stanovalcev, da se vsak na svoj način, čim bolj izvirno predstavijo. Za dobro voljo je poskrbela Pihalna godba Svetina. Folklorna skupina Celje je pridala še plese, ki so obudili prenekateri prijeten spomin.

Praznični dan je bil namenjen tudi odprtju Demenci prijazne točke, ki sta jo ob  glasbeni podpori Pihalne godbe Svetina izvedla predstavnica Spominčice Matejka Šmit in direktor Jože Planinšek. S tem je Dom sv. Jožef vpet v mrežo točk, katerih namen je pomagati pri  ozaveščanju o demenci, razumevanju oseb z demenco in njihovih svojcev. Dom sv. Jožef, kot edini v Sloveniji pooblaščeni izvajalec izobraževanj za montessori metodo za starejše in osebe z demenco bo k temu še dodatno pripomogel.

V večer dneva odprtih vrat je odmevala podoknica. Kot nekdaj na vasi, so Fantje z Jožefovega hriba uvedli v živahno vokalno izmenjavo dekliške in fantovske pesmi. Zaključek večera v ubranih vokalih Zbora zaposlenih in Fantov z Jožefovega hriba je ne le obuditev delčka bogate zakladnice slovenskih narodnih pesmi in običajev, ampak tudi obljuba, da se bo ta ohranjala. S hvaležnostjo, ki so jo Fantje ob prazniku izrekli tako direktorju Doma Jožetu Planinšku, kakor tudi vodji zasedbe Primožu Krtu, pričakujemo naslednji Dan odprtih vrat. Upamo, da bo takrat sonce bolj radodarno in bomo v prijetnem druženju lahko posedali še dlje časa.

Dan odprtih vrat je tudi priložnost, da vam stanovalci Doma sv. Jožef izrečemo zahvalo za zaupanje, da ste izbrali naš dom in vašim bližnjim,  ki skrbijo za ohranjanje vezi z domačimi in okoljem, iz katerega prihajate.  Levji delež druženja ste prevzeli sodelavci, ki ste sprejeli izziv organizacije družabnih iger. Nekateri ste izkoristili priložnost in s sabo pripeljali tudi svoje družine.  Poklic, ki ga opravljate, je zahteven, presega zgolj vsakodnevno prihajanje v službo. Izbrati takšen poklic je odločitev, ki zaznamuje življenje celotne družine. Hvala vam, za vaše današnje in tudi siceršnje,  vsakdanje delo. Vsak sooblikuje in utrjuje skupnost, ki raste pod okriljem sv. Jožefa. Hvala za vaš trud, požrtvovalnost in vse veselje ter dobro voljo, ki ju prinašate na hrib. Naj nam naše druženje ostane v prijetnem spominu.

Irena Švab Kavčič, ravnateljica varstva starejših

Foto: Ana Sajovic in Miha Lokovšek

Deli.