Deveti dan: od O Pedrouza do Santiaga

Zgodnje budilke so nas zbudile že ob peti uri, saj smo si želeli, da do 12. ure pridemo v katedralo v Santiago k sveti maši. Presenečeni smo ugotovili, da nas je tema spremljala še ob pol deveti uri zjutraj, zato so nam svetilke prišle še kako prav. Težko smo pričakovali kdaj bomo končno prišli na grič vzdihljajev, od koder se prvič zagleda katedrala. Grič vzdihljajev se imenuje Monte del Gozo in je visok 370 metrov.

Ne da se opisati občutkov, ko smo romarji stali pred katedralo sv. Jakoba v Santiagu. Objemi, stiski rok, čestitke, solze … Sem smo prinesli vse svoje zahvale in prošnje. Nekateri prvič, spet drugi drugič ali tretjič. Naše romanje v Santiago se je zaključilo z objemom svetega Jakoba in sveto mašo. Ne smemo pa pozabiti na besede gospoda Jožeta, in sicer, da se romanje nikoli ne konča. Nekateri smo celo pot upali in si želeli, da bi doživeli mogočno kadilnico, ki meri 1,6 m in tehta 60 kg. Naša želja je bila uresničena naslednji dan …

Pozno popoldne smo se odpravili še v Finesterre, kjer smo si ob poti nabrali čudovite školjkice, si namočili utrujene noge in občudovali visoke valove Atlantskega oceana. Na koncu sveta stoji svetilnik z zelo pomembno vlogo. Sveti namreč 57 kilometrov daleč, in osvetljuje pot  70 % svetovnega ladijskega prometa. Na rtu smo čakali sončen zahod, vendar so se pred zahajajoče sonce prikradli tudi oblaki. Kljub temu smo naredili čudovite fotografije.

Dogodke devetega dne povzela: najmlajša romarka 🙂

Deli.