Vesti iz varstva starejših

Svojcem stanovalcev Doma sv. Jožef

Spoštovani,

ne vem, je dobro ali slabo, da si bolj poredko pišemo, vsekakor vsako pisanje pomeni neko spremembo, jaz bi zagotovo rad na bolje, a ne gre. To pot je spodbuda k pisanju dogajanje v javnosti, kjer virus noče pojenjati.  Žal bomo morali spet Dom povsem zapreti za obiske, tako je sklenil danes tudi naš zdravnik.  Vsi, ki spremljate dogajanje, mislim, da razumete, saj je okuženost prisotna že skoraj na vsakem koraku. 

Tako od vključno ponedeljka, 12. oktobra do nadaljnjega niso več možni obiski, razen v primeru poslavljanja koga izmed stanovalcem, o čemer vas bomo zagotovo obvestili. Vse ostalo ostane isto, kar pomeni, da lahko stanovalce pokličete, tudi z video prenosom na št. 070 833 462, med 10.00 – 11.00 in 14.00 – 15.00, kot doslej (»WhatsApp« in »Viber« aplikaciji: 070-833-462, aplikacija »Skype«: dom.jozef@gmail.com). Prinesete jim lahko kaj in to pustite v recepciji, bomo pa tudi mi poskrbeli za vse, kar bi stanovalci morda potrebovali dodatnega. Sestra v ambulanti vam bo rade volja povedala tudi o stanju vaših svojcev, za zdravstvene stvari pa se morate seveda obrniti na zdravnika. Sestre kličite v dopoldanskih urah med tednom, zdravnika pa v ponedeljek, sredo in petek med deseto in dvanajsto uro.

Kaj naj rečem drugega kot hvala vsem za razumevanje, razumite, da ne vam ne nam ni lahko. Vem, kako dragoceni so stiki, še posebej za vse, ki jih imate zelo redno a gre za stvari, ki jih ne obvladamo in so nad nami, se lahko samo, kolikor se da, borimo zoper nje. Zato smo veseli vaših pozornosti, hvaležnosti in sodelovanja ob upoštevanju navodil. Tudi nam v hiši ni lahko. Malo dni je, ko ni kakšnega brisa, pri zaposlenih ali stanovalcih in potem strah in nervoza v pričakovanju izvida. V drugem delu hiše smo prilagodili dejavnost, veliko stvari povsem ukinili, ki bi lahko ogrožale varnost v celi hiši, kar za nas pomeni tudi velik izpad v poslovanju, a vse to sprejemamo s hvaležnostjo, če bomo le virusa obvarovani.  V tem duhu težje razumemo kakšne posameznike, ki še vedno ne znajo ali nočejo vzeti navodil zares in pridejo na obisk kar kot skupina, s fizičnimi nezavarovanimi dotiki, hrano, na trenutke tudi brez mask in podobno.  Takšna obnašanja kažejo na podcenjujoč odnos do vseh, ki se trudijo ves delovni čas z masko in upoštevanjem vseh meril zaščite, kar zahteva veliko dodatnega napora, pred vsem pa tudi skrbi in seveda stroškov.

Kaj naj rečem drugega za sklep kot to, da bomo tudi to premagali. Vzdržati pa je treba, bolj ko se bomo pri tem podpirali, lažje nam bo, druge poti ni. Virus je dejstvo, naredimo vsi skupaj vse, da se ga bomo, kolikor je le mogoče ubranili, pred vsem pa tudi premagali, v ta namen na hribu tudi redno  molimo.

Lepo pozdravljeni in Boga daj, da eni kot drugi ostanemo zdravi!

Jože Planinšek

s sodelavci

Celje, 9. oktobra 2020  

Deli.