Pustite vse sheme

PUSTITE VSE SHEME

Pogovarjala sem se z mlajšo žensko, ki se že kar nekaj let zdravi zaradi neke oblike raka. Bolezen so s terapijo že čisto pozdravili, pa je potem nekajkrat prišlo do ponovnega zagona bolezni. Tako se vedno znova ponavlja, pa potem vedno znova spet najdejo neko rešitev. Gospa je ob vsem tem postala že prava strokovnjakinja za področje medsebojnih odnosov na področju zdravstva in jo je prav prijetno poslušati.

Ob vseh teh osebnih življenjskih izkušnjah s svojo boleznijo je postala neverjetno senzibilna za vse, kar začuti v drugem človeku. Svoje bolezni gotovo ni želela in bi ji bilo laže živeti brez nje. Če pa bolezen že je tu in mora z njo živeti, je iz nje naredila velik kapital. Ljudem, ki jih srečuje, pomaga živeti. Nič posebnega ne počne, samo pripravljena je pogovarjati se z ljudmi, ki ji prihajajo na pot, o vsem, kar jih teži. Saj vemo, kako se mnogi tega bojijo in jih raje ni več blizu.

Pred kratkim mi je pripovedovala, kako dobro se razume s svojo zdravnico. Ta jemlje medicino zelo zares, tudi precej znanstveno, se je pa pripravljena tudi učiti od svoje bolnice. Tako sta obe zadovoljni. Ob zadnji hospitalizaciji pa je rekla svoji zdravnici: »Pustite vse sheme, saj vidite, da sem jaz človek, ki ne more v nobeno shemo. Tudi moja bolezen ne spada v nobeno shemo.« In potem sta naredili nek kompromis, ki se je izkazal za dobrega. Bolezen se je tudi tokrat umaknila.

Bilo mi je lepo to poslušati. Pustite vse sheme! Na vseh področjih smo veliko preveč navajeni vse tlačiti v neke sheme, tudi ljudi in njihove bolezni. Potem delajo iz tega velike študije, ki včasih držijo, včasih pa tudi ne. Življenje pa poteka izven shem. Malo po svoje, vedno znova nas preseneča in vedno znova nam predstavlja veliko skrivnost. Ker ne gre za neko mrtvo materijo, ampak vedno za živega človeka in njegovo doživljanje življenja. Lahko ti sicer takšne sheme včasih priskočijo na pomoč, ne smemo pa jih jemati absolutno.

Deli.