Pozdrav z Jožefovega hriba

Kjer po sobotnem godu našega zavetnika, sv. Jožefa – zaročenca device Marije, danes praznujemo še ustanovni dan Misijonske družbe, ki je ustanoviteljica zavoda Dom sv. Jožef, kar se je zgodilo na današnji dan ob prazniku Spreobrnjenja apostola Pavla, 25. januarja leta 1617 z znamenito Vincencijevo pridigo v Folevilu na Francoskem. Tako v soboto kot danes imamo v naši cerkvi tudi češčenje Najsvetejšega. Današnje je sicer namenjeno Domu in bi moralo biti v naših obeh kapelah a zaradi razmer ob epidemiji to ni mogoče in je v cerkvi, kjer ste povabljeni, da se nam pridružite. 

Seveda tudi ta praznovanja nimajo tiste razsežnosti kot smo bili tega vajeni sicer a nam vlivajo upanje. Stanje v hiši je sorazmerno mirno, tudi sproščeno glede na gibanje stanovalcev po domu, spet z nekaterimi dejavnostmi zanje, kolikor je glede na ukrepe možno. V rdeči coni je še šest stanovalcev, ki pa imajo sorazmerno blage simptome ali pa so brez njih. Novih okužb zadnje dni ni v hiši in upamo, da tako tudi ostane. Verjamemo, da bo k temu doprinesla tudi precepljenost, saj je med stanovalci le še šest necepljenih oziroma neprebolelih. Tudi med zaposlenimi jih je le nekaj, ki niso cepljeni ali niso preboleli. Kaj pa nas čaka v prihodnjih dneh in tednih bo pokazal čas in sicer življenje v javnosti, ki pa se ne sprošča tako hitro, kot bi si želeli in bi končno lahko povsem sproščeno zadihali. Z obiski stanovalcev, seveda napovedanimi, ki smo jih zaradi okužb morali prekiniti, bomo začeli, takoj ko bo mogoče, upajmo da v prihodnjem tednu, o čemer bomo svojce tudi takoj obvestili. Nameščeno imamo na domači strani posebno aplikacijo v ta namen, ki ste se je nekateri že navadili in za katero se veselimo, da bo spet čimprej v dejavnosti.

Z dostavo hrane na dom smo po praznikih spet začeli in poteka nemoteno, z odpiranjem vrtcev bomo to tudi tam nadaljevali. Drugih dejavnosti v Domu sicer še ni mogoče vršiti, razen tega, da bomo danes prvikrat izvedli Pogovore o življenju in smrti, ki jih sicer redno vodita v Jožefovi dvorani  ga. Metka Klevišar in ga. Julka Žagar, na daljavo, preko aplikacije Zoom. Izhajanje revije za bolnike, invalide in njihove svojce, Prijatelj, poteka redno, tudi Orglarska šola, kolikor je mogoče, izvaja pouk, v večini na daljavo, delno pa tudi z vadbo na hribu. Seveda načrtujemo tudi prireditve a žal za enkrat še za čase, ki jih ne moremo konkretno določiti a verjamemo vanje in ne želimo, da bi bili nanje nepripravljeni. 

Hvaležni smo za vsako zmago, vsako sprostitev in kot zlepa ne, veseli vsake, lahko še tako majhne spremembe na bolje. Z upanjem, pričakovanjem in molitvijo zremo v prihodnost in verjamemo v vedno boljše čase, tako za nas tu na hribu kot za vse vas, ki nas spremljate. 

Jože Planinšek z vsemi zaposlenimi in lazaristi

Deli.