V kaj upamo

Lepo je, če znamo upati. Veliko laže živimo, če to znamo. Brez upanja človek pravzaprav sploh ne more živeti. Vendar je tudi pri upanju pomembno, da znamo ohranjati življenjski realizem, da ne upamo v nekaj, za kar lahko že vnaprej vemo, da se ne bo nikoli zgodilo in kar se tudi ne more zgoditi. Lahko še tako močno upamo, ampak mlajši ne moremo več postati. Pa še veliko podobnega. Zato je prav, da upamo v nekaj, kar je možno, da se zgodi. Takšno realno upanje nam je potrebno.

            Ne vem, kako to razumejo svojci zelo starega človeka, ki se mu življenje izteka in ker ne more sam ostati doma, odide v dom za stare. Kmalu pridejo svojci vprašat, če je že boljši, in se čudijo, če še ni. Včasih se zdi, kot da pričakujejo, da bo kmalu pravi mladenič. Morda je to sicer malo pretirano povedano, ampak pričakovanja so pogosto zelo velika. Prevelika.

            Sama sem pred nedavnim dobila pismo znanke, ki je že dolgo nisem videla. Ve pa že dolgo za mojo bolezen, tudi to, da sem včasih na vozičku, včasih z rolatorjem. Takole je napisala: »Upam, da je s tvojo boleznijo sedaj bolje, da lahko sama hodiš okrog.« Moram reči, da bi mi bilo veliko ljubše, če bi napisala, da upa, da bom lahko kos vsemu, s čemer se srečujem. Vem, da je mislila dobro in me je s svojimi besedami želela opogumiti. Ljudje navadno mislijo, da morajo tudi na ta način opogumljati ljudi. Zase lahko rečem, da me kaj takega niti malo ne opogumlja. Prej jezi, ker imam občutek, da sploh ne razumejo. 

            Ob tem sem se spomnila voščila ob zadnjem novem letu. Poslala mi ga je znanka, ki je približno tako pokretna kot jaz ali še malo manj. Takole je napisala: »Oh, bodimo skromni! Da bi ga le preživeli vsaj tako, kot tega, in da bi naslednjega dočakali na nogah.« Res sem bila vesela tega voščila. Tako trezno je in v njem je veliko čisto realnega upanja. Prav za to realno upanje gre, ne za pričakovanje nečesa, kar se prav gotovo ne bo zgodilo.

            Verjetno je tudi na vseh drugih področjih življenja takšno realno upanje zelo pomembno. Potem se nam ne bo dogajalo, da bomo vedno znova razočarani, ker se to ni zgodilo.                

Deli.