Ti si bolnik – ali res?

Tako, mimogrede, sem ujela pogovor med dvema starejšima prijateljicama. Obe se že približujeta osemdesetemu letu, obe sta v zelo dobri kondiciji za svoja leta. Ena od njiju je bila pred kratkim operirana zaradi raka na dojki. Ves potek operacije je bil v redu, tudi izvidi ugodni. Razen zatrdline v dojki ni bilo nobenih znakov, da bi se bolezen razširila kam naprej. Sedaj, po operaciji se počuti zelo dobro in je v sebi zadovoljna.

Pogovor med obema je stekel o počitku po kosilu. Ena od njiju je rekla, da ne gre počivat, naročala pa je drugi: »Ti pa le pojdi malo počivat, ti si bolnik.« Druga pa je takoj protestirala: »Res sem brez ene dojke, nisem pa bolnik. Počutim se zdravo in živim kot zdrav človek.«

Priznam, da sem bila zelo vesela, ko sem slišala ta odgovor. Ali se počutiš zdravega ali bolnega, je v veliki meri odvisno tudi od človeka samega. Marsikdo je bolan že od same misli na raka in ostane bolnik do konca svojega življenja, tudi če je rak že zdavnaj odstranjen. So pa tudi ljudje, ki z rakom živijo naprej in se v sebi počutijo zdrave. Živijo največkrat laže kot prvi brez raka. Znajo prisluhniti sebi, znajo poiskati tisto, kar jih kljub težavam drži pokonci, znajo se veseliti življenja, tudi če ni vedno lahko.

Zelo zanimivo je poslušati ljudi, kako govorijo o svojem zdravju in svoji bolezni. Iz tega lahko izluščimo, kakšen je njihov temeljni odnos do življenja, kakšne so njihove vrednote, kaj je zanje najpomembnejše. Prav to pa je bistveno za kakovost življenja. In mi vsi bi radi živeli čim bolj kakovostno. Pa največkrat pričakujemo od drugih, da nam bodo to kakovost zagotovili. Zelo pogosto pričakujemo to od medicine. Vendar pa lahko medicina poskrbi le za to, da bolezen odstrani ali jo omili, ne more pa v nas samih zagotoviti tega, ali se počutimo zdrave ali bolne. To lahko naredi samo vsak človek v sebi.

Morda ne bi bilo slabo, če bi se prav o tem tudi večkrat pogovarjali. Ne samo o najnovejših zdravilih in metodah zdravljenja, ki so na voljo.

Deli.