Temeljno vprašanje

Če bi želeli od ljudi izvedeti, kaj je temelj njihovega življenja, kaj jim pomaga živeti in jim daje moč, da gredo naprej, bi jih verjetno v prvem trenutku spravili v zadrego. Tako redko si na ta vprašanja jasno odgovarjamo, tudi če bi se iz našega življenja dalo razbrati odgovor. Odgovor mora poiskati vsak sam, vsak bo morda na čisto svoj način to povedal. Tudi ne moremo nikomur predpisati, kakšen mora biti odgovor. Je pa prav od tega odvisno, kako se srečujemo z vsem, kar nam življenje prinaša.

Tudi sama redko govorim o tem. Zdi se mi, da besede sploh niso pomembne. In da je treba predvsem živeti in ne toliko govoriti. Sem se pa pred kratkim pogovarjala z nekom, ki razmišlja podobno kot jaz in prav v tem pogovoru mi je postalo jasno, kako zelo me povsod spremlja moj odgovor na to temeljno vprašanje: »Bog je z menoj v vsakem trenutku.«  Tudi takrat, ko mi ne gre dobro, ko bi želela kaj drugače, ko se mi zdi, da me nihče ne razume, pa še in še. In tako doživljam smiselno vse svoje življenje, tudi če marsičesa v tem trenutku ne morem razumeti. Verujem in upam, da se nič ne dogaja zaman. Tudi vse, kar se dogaja ob moji vedno večji invalidnosti. Verjetno je vse del moje osebne življenjske zgodovine, ki je moja in samo moja.

Zakaj vse to pišem? Verjetno zato, ker doživljam vsak dan okrog sebe svet, ki razmišlja povsem drugače. Približno takole doživljam ta svet: Boga je treba tako rekoč prisiliti, da bo drugače, z našim prizadevanjem, z našimi napori. Če se ne zgodi po naših željah, pomeni, da smo premalo, preslabo moliti, da smo v nečem krivi pa še marsikaj zraven. Ko ne uspejo, pa se taisti ljudje obračajo k drugim zdravilcem, važno je samo, da bi se življenje vrtelo tako, kot bi oni želeli. Največkrat pa seveda ostajajo nezadovoljni, ker se življenje vendarle ne vrti po njihovo.

Vsak človek ima pravico, da se sam odloča za svoje ravnanje. Želela pa bi vsem, da bi                                                                                                                                                                                                                                            ob tem odločanju v sebi ostali mirni.

Deli.