Riček, po domače znan tudi kot toter ali nepravi lan, spremlja človeštvo že iz neolitika in je predstavljala vse do srednjega veka eno od pomembnih oljnic. Iz neznanega razloga so kasneje pridelavo večinoma opustili. Pri nas se je tradicija pridelave ohranila Koroškem. Olje so uporabljali za razsvetljavo, tehnične potrebe in v manjšem obsegu kot jedilno olje. V tradicionalnem zdravilstvu pokrajin, kjer so ga pridelovali, ima pomembno mesto. V 21. stoletju smo priča ponovnemu zanimanju za pozabljeno oljnico. Nezahtevna rastlina je primerna za ekološko pridelavo, olje uvajajo v zdravo prehrano, naravno kozmetiko in ga preizkušajo kot biogorivo.
Predavatelj: dr. Janko Rode
Prosimo za prijave do 18. marca na info@jozef.si ali 059-073-800
Dogodek zaradi premalega števila udeležencev, žal odpade. Prosimo in hvala za razumevanje!
Prispevek: 12EUR (delavnico bomo izvedli ob dovoljšnjem številu udeležencev – minimalno 10).