Resnica vas bo osvobodila

Ta svetopisemska misel je na vsakem koraku našega življenja izredno aktualna, pa je za mnoge pogosto tako težko uresničljiva. Pomislimo samo, koliko lepše, bolj kakovostno bi bilo naše življenje, če bi nas resnica vsak dan znova resnično osvobajala. Ne bi se nam bilo treba ves čas bati, kako se bomo kje zarekli, kako nam bo uspelo prikriti resnico tako, da nam bodo drugi verjeli pa seveda še marsikaj.

            O vsem tem sem razmišljala, ko je morala letos poleti na operacijo mlajša ženska, ki jo dobro poznam in sva se o tem tudi veliko pogovarjali. Pred operacijo ni bilo čisto jasno, ali gre morda za raka. Seveda jo je zelo skrbelo, posebno še, ker so njeni otroci še v času pubertete. Tudi v službi ni mogla biti kar tiho. Tako je jasno vsem povedala, da mora na operacijo, da gre morda za raka. Nekateri sodelavci so kar obstrmeli, da nekdo lahko o tem govori tako odkrito. Ne tega pa res niso bili navajeni. Doslej so vsi nekaj prikrivali, samo da se ne bi točno vedelo, za kaj gre.

            Takšno prikrivanje lahko opažamo pri mnogih boleznih, ne samo pri raku. Zelo pogosto pri psihiatričnih boleznih, ko hočejo mnogi na vsak način prikriti, da so se zdravili na psihiatriji. Kot da bi bilo to nekaj sramotnega. Pa seveda še pri mnogih drugih boleznih. 

Včasih pomislim, da je z našo družbo res nekaj narobe. Ljudi ni nič sram krasti, goljufati in se lagati, sram pa jih je po resnici povedati, da so bolni, da potrebujejo pomoč, da ne zmorejo vsega sami. Zdi se,  kot da je že celotna družba tako sprevržena, da sploh ne zna več zaznati, kdaj je človek resnično svoboden.

Verjetno je v takšni družbi tudi izredno težko vzgajati otroke v svobodne ljudi. Sama teh izkušen nimam in se zavedam, da je meni veliko laže govoriti, kot to uresničevati. Pa vendarle mislim, da ni slabo, če imajo starši ves čas pred seboj ta stavek: Resnica vas bo osvobodila, in se seveda tudi sami po tem ravnajo.    

Deli.