Priprava in izpit dirigiranja Orglarske šole

10 slušateljev Orglarske šole sv. Jožefa v Celju je v šolskem letu 2017/18 obiskovalo predavanja iz predmeta Zborovsko petje in dirigiranje.

Predavateljica Klara Maljuga je slušateljem želela odpreti »vrata na stežaj« v svet zborovskega prepevanja, zborovodstva in dirigiranja zboru. Sistematična pot poučevanja je bila zastavljena tako, da je na usvojeni osnovni vokalni tehniki predavateljica začela graditi zborovsko petje (večglasje). Vzporedno s tem se je pričelo poučevanje temeljnih osnov dirigiranja (osnovne sheme taktiranja, drža in postavitev dirigenta, izraznost gibov …).

Zavidljivo široko in obilno strokovno dirigentsko znanje predavateljice, ki jo bogatijo mnoge zborovodske izkušnje, je odločilno vplivalo na uspešne »korake« slušateljev po začeti poti dirigiranja. Cilj »skupne poti« je bil izoblikovan s tehtno izbranim programom pesmi in mašnih delov za izpitno sv. mašo, ki se je odvila 25. maja v cerkvi sv. Jožefa v Celju. Na podlagi študija izbranega programa za sv. mašo je poučevanje dirigiranja potekalo pretežno z individualnim pristopom predavateljice do vsakega slušatelja.

Pri izpitni sv. maši je 8 slušateljev dirigiralo projektnemu zboru, ki je za ta namen nastal iz pevcev dveh zborov; Fantje z Jožefovega hriba in Jožefinke. Slušatelji so bili postavljeni tudi v vlogo korepetitorja na orglah in pevca v zboru. Pri predmetu Orgelska igra so se slušatelji pripravili za spremljanje petja na orglah. Profesorja Orgelske igre, Neža Ulaga in Simon Jager, sta slušatelje pripravila za spremljavo pesmi na orglah. Pri izpitni maši je prof. Simon Jager pomagal korepetitorjem pri registraciji pesmi in mašnih delov.

Vstop v nov, čudovit »glasbeni svet« in začetna pot zborovskega prepevanja, zborovodstva in dirigiranja je bil za šest mladih slušateljev (brez predznanja s področja zborovodstva in dirigiranja), ki so oktobra 2017 pristopili k predavanjem iz omenjenega predmeta, lažji, saj je predavateljica prenašala svoje bogato znanje po učinkovitih pedagoških metodah, z veliko osebno angažiranostjo in se zavzela za to, da bi prav vsak slušatelj lahko »odnesel« kar največ znanja. Tovrstno znanje je za vsakega slušatelja takoj prenosljivo v prakso in ima resnično veliko uporabno vrednost. Predhodne vaje za izpitno sv. mašo s projektnim pevskim zborom so pustile v vseh slušateljih dragocene sledi.

3 slušateljice, ki so želele svoje znanje zborovodstva in dirigiranja nadgraditi, je predavateljica popeljala naprej od tiste točke znanja, kjer so se nahajale. Prizadevanje slušateljev – pridobiti znanje s področja zborovodstva in dirigiranja – je bilo oplemeniteno z velikim znanjem predavateljice, ki ga je uspešno delila med slušatelje. Predavateljica je »osvetljevala pot«, žarela kot toplo pomladno sonce in delovala vseskozi spodbudno in pozitivno.

Izpitna sv. maša je bila neprecenljiva izkušnja za vse slušatelje, bodoče zborovodje in organiste. Slušateljem, ki so prvič stali v vlogi zborovodje pred zborom, se bo zagotovo vtisnila globoko v spomin in krepila notranjo iskrico in veselje do zborovodstva in dirigiranja.

B: Ana Rehar
F: Miha Lokovšek

Deli.