Prenehala je jesti

Razveselilo me je pismo, ki je prišlo iz oddaljenega konca Slovenije. Že  zdavnaj sem pozabila na telefonski pogovor z gospo, ki mi je sedaj pisala. Pismo mi je ta pogovor spet priklicalo v spomin.

Tako je napisala v pismu: »Pred več kot enim letom sem vas poklicala, ko je bila naša mama (moja tašča) zelo bolna in je nehala jesti. Rekli ste mi, da moramo spoštovati njeno voljo in ji nehati dajati umetno hrano z infuzijo. S soglasjem maminih sinov smo se odločili skupaj z zdravnico, da mame več ne zbadamo (roko je imela čisto modro od komolca do dlani). Naša mama je 14 dni zatem mirno doma umrla. Čutim, da je bila to njena volja, molim, da je bilo tako prav in se vam zahvaljujem za pomoč.«

Zgodba, kakršnih bi po Sloveniji in tudi drugod lahko srečali še in še. Star človek, ki se odloči, da noče več jesti. Kaj storiti? Svojci so zbegani. Saj ga ne morejo pustiti, da bi od lakote umrl. Potem se zgodi, da mu na silo tlačijo hrano v usta, da naredijo vse, da dobiva infuzije. Morda ga želijo poslati še v bolnišnico, ker dajanje infuzij doma največkrat ni možno. Če je tak človek v domu za stare, mu največkrat skozi nos uvedejo nazogastrično sondo, po kateri ga hranijo. Star človek pa zelo pogosto te sonde noče, si jo puli ven in da to preprečijo, ga še privežejo na posteljo. Situacija, kakršne nikakor ne bi želela doživeti na lastni koži. Starega človeka večinoma nihče ne posluša in vsi mislijo, da lahko drugi odločajo o njem. In po mnenju večine ljudi je hranjenje, tudi na silo, nujno potrebno.

Ko dan za dnem poslušam takšne ali podobne zgodbe, mi je žal za vse te stare ljudi, ki jim je kratena osnovna človekova pravica: da bi lahko sami odločali o sebi. Če bi jaz enkrat morala v dom, bi ob sprejemu dala pisno izjavo, česa ne želim, da z menoj počnejo. Gotovo ne bi želela sonde, pa tudi ne oživljanja, ko bi se moje življenje iztekalo. Prav je, da se o vsem tem pogovarjamo že veliko prej, da poznamo želje ljudi, ki so nam blizu. In v omenjenem primeru je bilo dobro, da so sodelovali vsi: stara gospa, sinovi in zdravnica.

Deli.