Praznik kulture in kultura na Jožefovem hribu

na Jožefovem hribu postaja že tradicija. Ob njem ne gre le za proslavo ali akademijo ob slovenskem kulturnem prazniku, kot je to marsikje v navadi, temveč za nekoliko več. Z veseljem in ponosom lahko kot kraj, župnija in seveda tudi Dom sv. Jožef resnično praznujemo kulturno dejavnost, ki živi med nami in z nami. Malo je okolij, tako majhnih in vendarle tako bogatih po globljem odnosu do življenja, kar razodevajo tolike  kulturne in  tudi že kar umetniške prireditve.  To je razlog za praznovanje, zato se mi zdi na mestu tudi ta zapis, s katerim bi rad to najprej poudaril, hkrati pa vas vse povabil, da bi se tega razveselili in veselje podelili tudi drug z drugim.

DSC_8750Najprej naj bodo te vrstice povabilo,
da se zberemo v nedeljo, 8. februarja, ob slovenskem kulturnem prazniku, popoldne ob 16. uri v Kardinalovi dvorani našega Doma. Podoživeli bomo različne dogodke, ki smo jih oblikovali v preteklem letu in so nam vtisnili svoje sporočilo ter ga tako utrdili. Gre za prireditve, ki jih oblikujemo le krajani in ob katerih lahko z veseljem ugotavljamo, da jih ni malo.  Ne gre za to, da bi se postavljali,  to bi vse izničilo, dobro pa je, da se s hvaležnostjo vsega zavedamo, razveselimo in spodbudimo za v prihodnje. Naši mladi, ki so v dobršnji meri nosilci dogajanja,  nočejo biti sami sebi namen, temveč se veselijo odprtosti in odziva starejših, hkrati pa si želijo tudi sledenja mlajših.  Takšna druženja so najprej medsebojna bogatitev, pred vsem pa priložnost povezovanja, ne le v zabavi, temveč tudi v ustvarjalnosti, ki velikokrat zahteva žrtev. Ta pa je zagotovilo prihodnosti. Pridite, to bo najlepše priznanje vsem, ki se res trudijo, hkrati pa povabilo še drugim, da bi stopili na podobno pot veselja do ustvarjalnosti in s tem tudi vedno v veselje nad življenjem, ki je resnično in verodostojno le tam, kjer je pripravljenost za sodelovanje, delo in žrtev. Pri nas res ni treba le poudarjati, kaj vse je bilo nekoč, temveč se lahko veselimo tega kaj je in ni malo. Razveselimo se tega in dajmo temu priznanje. Gre za odsev življenja kraja, katerega del smo vsi in se ga tudi po tej plati res lahko z veseljem radujemo.

Zbori in pevske skupine
so zelo živ del našega kraja. Niso množični, so pa prepričljivi, dobri in povezani. Najstarejšo tradicijo ima Župnijski, ki je reden pri bogoslužju in tudi pri vseh večjih prireditvah na hribu. Dekliška skupina Jožefinke tudi ni od včeraj, sicer mala zasedba a zvesta in vztrajna. Odgovor nanjo so naši Fantje z Jožefovega hriba, brez katerih si težko predstavljamo dogajanje na Hribu. V veliko veselje nam je, sicer majhna a spodbudna otroška skupina, ki že prepeva pri nedeljskih mašah. S širitvijo Doma in večjim številom zaposlenih se je rodil tudi Zbor zaposlenih Doma sv. Jožef in v samem Domu še Zbor stanovalcev. Tako majhen kraj in kar šest pevskih skupin, ki jih vodijo naš organist Primož Krt, organistka Anja Kolman, oba tudi župljana,  ter zaposlena a tudi glasbenica Vladka Lukač.

DSC_7704

Slehernik
Je že kar simbol našega hriba in župnije. Letos ga bomo, če bo vse po sreči, uprizorili že petič in to skoraj brez menjav igralcev. Okrog osemdeset krajanov, od tega več kot polovica mladih,  vztraja že peto letu v istem projektu in oblikuje sebe ter prinaša sporočilo svojemu okolju o vrednotah, ki jih sicer ne spodbujajo današnje javno mnenje in trendi sodobnega časa.  To pušča sled v kraju in v ljudeh, še posebej mladih, česar smo resnično lahko veseli. Poleg navedenega pa razbija običajna razmišljanja o mladih, ki da nimajo smisla za vztrajnost, zvestobo in preizkušene tradicionalne vrednote.

Vsakoletna pustna veseloigra
je tudi že reden dogodek, ki nam ga pripravijo naši mladi. Kar precej truda in žrtev je potrebnih za to, saj priprave potekajo po navadi ravno v času izpitnih rokov na fakultetah. Tudi letos nastaja krajša Jalnova veseloigra »Sladoled«.  Dogodek je vsako leto v veselje nam krajanom, kot še posebej tudi stanovalcem Doma sv. Jožef in zadnja leta še mnogim drugim krajem, kamor smo povabljeni na gostovanja in vedno znova deležni izredno dobrega in spodbudnega odziva.

Cerkev sv. Jožefa Celje

Tomčev Slovenski Božič
Je enkratno sporočilo žlahtne slovenske ljudske tradicije, ki iz mladih grl in instrumentov tako zazveni, da božično vzdušje dobi še globljo moč.  Že drugič smo ga bili deležni kot božičnice pred polniočnico in zagotovo ne zadnjič, to pot pa je doživel še kar štiri odmevne ponovitve tudi zunaj župnije in kraja.

Miklavževanje
že devetnajst let redno spremljajo kratke in poučne igrice. Prav te so bile tiste iz katerih so se rodile tudi večje predstave in ne nazadnje tudi Slehernik. V njem dobijo svoje mesto še posebej otroci, ki v njih začenjajo svojo tudi igralsko pot.

Materinski dan
tudi ni minil že vrsto let brez svoje posebne akademije v pozdrav mamicam.  Pri njem imajo pomembnejšo vlogo otroci, vendar tudi vse preostale skupine v župniji, ki se na ta dan združijo, podajo svoje sporočilo materam.

km77

Dan državnosti
Ima posebno mesto na našem hribu, kjer se spet združi cela vrsta skupin, domačih, ki vsaka po svoje in v medsebojni povezanosti oblikujejo priložnostni program, ki smo ga vedno lahko veseli in nanj ponosni.

Smisel in skrb za pravo veselje
je v sodobne času še kako pomembna, tudi kulturna in duhovna dejavnost, ki ima pri nas, po zaslugi mnogih izmed vas, pomembno mesto. Kolikokrat je slišati s hriba lepo pesem, glasbo in veselo razpoloženje, kar kaže, da tukaj bivamo veseli ljudje. Res, malo je treba in že smo skupaj, pa naj bo Kresovanje, Martinovanje, ali katera izmed drugih podobnih prireditev in tudi sicer ob druženjih. To je nekaj, kar ni samo po sebi umevno a izredno in žlahtno. Hvaležno se razveselimo tudi tega in ohranjajmo to, za sodobni čas že kar svetinjo. Naj bo del življenja, tako mladih kot starejših in stalna priložnost za medsebojna povezovanja.

Še zdaleč pa ni vse v naštetem,
kar se zgodi pri nas na področju duhovnosti in kulture in je v to vpeta cela vrsta naših krajanov, mlajših kot starejših, ki se z veseljem odzivate. V veselje je dejstvo, da se vsi odzovete pozitivno, ko gre za povabilo k sodelovanju pri igranju, različnih nastopih, instrumentalnih spremljavah ali samostojnih koncertih, prepevanju v skupini ali samostojno. Toliko je imen, ki bi jih bilo treba navesti, da je to kar nemogoče narediti, pri čemer pa je najlepše to, da nikomur ne gre za promocijo sebe kot najprej in pred vsem vsakomur za darovanje in poklon vsem v kraju. Zato je tudi sodelovanje posameznikov in skupin nekako kar samo po sebi umevno, v čemer je še posebej veliko bogastvo, ki smo ga resnično lahko veseli.

DSC_6158Ob pripravi na  misijon v naši župniji
z veseljem ugotavljamo, kako si v kraju segata v roko kultura in duhovnost. Dve sestri, ki vsaka na svoj način pomagata k osebni rasti. Pri tem je velika priložnost dejavnost Doma sv. Jožef, ki vse to po svoje omogoča, vendar brez vašega odziva, tako sodelujočih kot tistih ki radi pridete in prisluhnete ter tudi tako omogočate dogajanje, ne bi šlo.  Naj bodo te vrstice veselje nad storjenim in spodbuda za v prihodnje. Ohranjajmo kar imamo in krepimo, zato povabljeni tudi v prihodnje. Na duhovnem področju nas bo od  6. do 15. marca nagovarjal misijon s pomenljivim naslovom; »Po poti Resnice do človeka«.  Zanj boste dobili še posebno povabilo s celotnim programom, že sedaj pa nagovorjeni, da si takrat vzamete malo več časa, vsi, ki vam je to dragoceno, za svojo osebno poglobitev in rast.

Volitve v Župnijski pastoralni svet
so tudi v letošnjem marcu po vsej Sloveniji in tako tudi v naši župniji. Lepo število izjemnih in uglednih ter požrtvovalnih župnijskih sodelavcev oblikuje naš kraj, kjer se še posebej odlikujete po odprtosti in v sodelovanju na vseh ravneh krajevnega življenje, tako cerkvenega kakor civilnega.  To je čutiti tako na mestni kakor na krajevni ravni.  Taka drža omogoča veliko v blagor kraja in prebivalcev, vredno jo je ohranjati in z njo graditi prihodnost. Lepo povabljeni, da predlagate ljudi, ki jih vidite kot sodelavce v župniji in seveda tudi predlagani, da se z veseljem odzovete. V medsebojni odprtosti se lahko naredi veliko več, kot si mislimo, vedno znova smo lahko nad tem presenečeni in tako presenečenje ni slabo.

Še enkrat, zares lepo povabljeni

…. Na praznik kulture v nedeljo 8. februarja ob 16. uri

…. Na odprtje razstave stvaritev likovne delavnice »Umetniški vidik sprave«       

     v petek 6. februarja ob 19. uri

…. Na veseloigro Janeza Jalna »Sladoled« v izvedbi naših mladih, na pustno

     nedeljo 15. februarja ob 16. uri

…. Na pustni pohod v soboto 14. februarja ob 14. uri pri Marovšku

 

Deli.