Potrebna razdalja

V  življenju nas veliko stvari razjezi. Pogosto bi želeli imeti marsikaj drugače, pa si lahko še tako prizadevamo, spremeniti ne moremo ničesar. Na to, kar se dogaja v našem ožjem življenjskem okolju, lahko veliko bolj vplivamo in smo tako tudi soodgovorni za vse, kar se dogaja. V družbenem življenju pa je naš domet zelo omejen. No, ne povsem, tudi tu se da z vztrajnostjo sem in tja kaj spremeniti, pa še zdaleč ne vse, kar bi želeli.

Poznam ljudi, ki bi hoteli spreminjati svet in se boriti za pravično in dobro družbo, povsem pa pozabljajo, da morajo s tem prizadevanjem začeti doma, v svojem najožjem krogu. Samo tako se lahko takšna pozitivna energija širi navzven. Včasih je laže boriti se za pravični svet kot biti pravičen v svoji družini in v okolju, v katerem živiš.

Konec lanskega leta je bilo družbeno dogajanje kar pestro in znanka se je tako zelo jezila, da še spati ni mogla. Vso svojo življenjsko energijo je usmerila v to jezo. Pomagalo pa seveda ni prav nič. Ni bila edina, ki se je tako jezila, tako da sem začela prav v teh reakcijah razmišljati, ali je takšna reakcija sploh smiselna. 

Ko si mlad, se tega morda niti nisi sposoben dobro zavedati. Z leti pa ti uspe, upajmo, zrasti v življenjski modrosti, ki ti pri tem lahko zelo pomaga. Zelo pomembno je, da znamo ob vsem, kar se dogaja v svetu okrog nas, ohraniti potrebno razdaljo in znamo ločiti, kaj je tisto, kar se tiče našega osebnega življenja, na kar lahko vplivamo, in kaj je izven dosega naših želja in prizadevanj. Vsega res ne smemo jemati čisto osebno. Res bi želeli imeti marsikaj drugače, je pa tudi res, da smo v življenju doživljali že marsikaj in večkrat spoznali, da se je potem marsikaj obrnilo čisto drugače, kot je bilo videti v začetku.

Meni vedno znova pomaga tudi zavest, da vse, kar doživljamo tukaj in sedaj, ni zadnja resničnost. Da je za vsem tem nekdo, ki vodi vse naše korake in dogajanja, tudi takrat, ko bi sami želeli drugače. Pomembno je samo, da kljub vsemu ohranimo poštenost in upanje, tudi če vsi drugi delajo drugače. Edino to nam lahko resnično pomaga živeti. 

Deli.