Orgelski seminar s prof. Daliborjem Miklavčičem

“Če bi improvizacija bila le teorija, bi nas bilo veliko improvizatorjev”

Gabrijela Grabušnik

V soboto, 20. januarja 2018, smo se na Jožefovem hribu v Celju zbrali organisti z različnih koncev Slovenije, da bi pridobili znanje na področju orgelske improvizacije. Seminar je potekal pod okriljem Orglarske šole sv. Jožefa v Celju, ki skozi vse šolsko leto svojim slušateljem in tudi drugim, ki so željni znanja, ponuja raznovrstne seminarje in delavnice. Tokrat je seminar orgelske improvizacije vodil prof. Dalibor Miklavčič, ki velja za vrhunskega strokovnjaka na tem področju.

Seminar smo začeli s predstavitvami udeležencev tečaja, nato pa smo v nekaj strnjenih stavkih dobili pregled nad tem, kako pomembna je bila improvizacija v prejšnjih stoletjih. Danes znamo igrati le s pomočjo notnih zapisov in si ne predstavljamo orglanja brez njih. Če bi bila improvizacija le teorija, verjamem, da bi nas bilo veliko improvizatorjev; vendar žal ni tako.

Praktični del nam je prinesel veliko znanja. Po kratki sramežljivosti in strahu smo s tolažbo, da bomo tako ali tako vsi na vrsti, »našli« prvega kandidata. Seminar je bil zastavljen tako, da bi udeleženci pridobili ali obnovili znanje o različnih načinih, kako vse lahko z orglanjem pri bogoslužju improviziramo. Ker je bila večina udeležencev tudi stalnih organistov, smo iz pesmarice Slavimo Gospoda pridobili tisto znanje, ki ga lahko uporabljamo vsak dan.

Najprej smo začeli z lažjim delom improvizacije: kako igranje čim bolj popestriti, da ni pesem dolgočasna. Prof. Miklavčič nam je pokazal različne ritmične in melodične spremljave, ki jim sicer lahko rečemo improvizacija, vendar še ne moremo govoriti o pravi improvizaciji. Osredotočali smo se na razlike in modulacije med kiticami, na melodijo, na uporabo dveh manualov in izbiro različnih kombinacij registrov … Posebno smo se posvetili tudi uvodu v mašo, za katerega nam je prof. Miklavčič zaupal nekaj »trikov«, kako je lahko naše igranje bolj polno, mogočno, slovesno. Seveda so tisti bolj pogumni poskusili izvedbo uvoda v mašno pesem v stilu francoske toccate.

Odmor za kosilo je vsem udeležencem dobro del, saj po intenzivnem vsrkavanju informacij možgani potrebujejo oddih. Tudi tokrat so se kuharji Doma sv. Jožef izkazali z izvrstnim kosilom. Ta čas je bil tudi odlična priložnost za spoznavanje z drugimi udeleženci ter za izmenjavo izkušenj. Po kosilu pa je sledil še zadnji del seminarja, kjer smo se pogovarjali o zaključku glasbe in modulacijah.

Pri vsakem delu seminarja smo izvedeli kaj novega. Pritegnil nas je predvsem zadnji del o modulacijah med posameznimi pesmi. Moramo priznati, da je prof. Dalibor Miklavčič res vrhunski strokovnjak na tem področju. Celotnega znanja o improvizaciji seveda še zdaleč ni mogoče strniti v en sam dan, vendar nam je profesor v teh nekaj urah ponudil široko paleto primerov in znanja. Sedaj pa je od nas udeležencev odvisno, kako bomo to znanje uporabili.

Deli.