Orgelski seminar in koncert; Luka Gojkošek

Orglarska šola sv. Jožefa Celje vabi na orgelski koncert s seminarjem:

– Orgelski koncert in seminar – Luka Gojkošek – 

Petek, 20. januarja 2023ob 19. uri koncert (vstop prost)

in sobota, 21. januarja 2023, ob 09.30 seminar.

Prispevek za seminar je 15EUR – obvezne predhodne prijave na 059-073-800 ali info@jozef.si

Dobrodošli!

Orgelski seminar:
Umetnost fraziranja na orglah
Doživeto in čuteče izvajanje glasbe je na orglah vselej poseben izziv. Sistematično in na poljuden način bomo spoznali vse tehnične prvine, ki orglavcu omogočajo oblikovanje fraz, ter se ob praktičnih primerih s povsem novega zornega kota poglobili v pojme artikulacija, agogika in registracija.

Luka Gojkošek (*1996) je s poukom orgel pričel leta 2008 pri Nini Frank na Zasebni glasbeni šoli v samostanu sv. Petra in Pavla na Ptuju. Pod njenim mentorstvom je na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana absolviral tudi srednjo stopnjo ter leta 2015 maturiral na Škofijski klasični gimnaziji. Nato je vpisal študij orgel na Univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti v Gradcu, kjer je pri profesorju Ulrichu Waltherju leta 2019 diplomiral z odliko, danes pa nadaljuje s podiplomskim študijem.

Je dvakratni prejemnik zlate plakete in prve nagrade na državnem tekmovanju TEMSIG (2012, 2015), na Univerzi Mozarteum v Salzburgu je leta 2014 prejel naziv »Laureat« za najboljšega udeleženca Mednarodne poletne akademije, leta 2016 pa zlato plaketo na mednarodnem tekmovanju Svirél v Novi Gorici.

Kot koncertni orglavec redno nastopa po Sloveniji in Avstriji ter projektno sodeluje z različnimi zasedbami in solisti. Doslej se je udeležil številnih mojstrskih tečajev in izobraževanj pri najbolj uveljavljenih orglavcih, kot so Ben van Oosten, Nathan Laube, Daniel Roth, Ludger Lohman, Jürgen Essl, Helmut Deutsch, Hannfried Lucke, Gunther Rost, Raúl Prieto Ramirez in Konstantin Volostnov, če omenimo samo nekatere.

Sicer pa je vsestransko dejaven glasbenik. Kot ljubiteljski skladatelj je v različnih publikacijah izdal več kompozicij za vokalne zasedbe a capella in s spremljavo. Sodeloval je pri načrtovanju zvočne zasnove več novih orgel v Sloveniji ter jih inavguriral. Trenutno deluje kot učitelj orgel in klavirja ter korepetitor na Zasebni glasbeni šoli v samostanu sv. Petra in Pavla na Ptuju, umetniški vodja dveh pevskih sestavov v župniji Cirkovce, pri Slovenskem orgelskem društvu pa od leta 2018 izvršuje funkcijo podpredsednika društva.

Deli.