Omara z zgodovino

Bila sem na obisku pri znancih, ki živijo nekje na deželi, v stari hiši, pa s čudovito lego in krasnim razgledom. Pokazali so mi tudi notranjost in v eni od sob je bilo zelo lepo in zanimivo staro pohištvo, omara in postelja. Povedali do mi, da ima ta njihova omara, ki o jo dobili od enega od sosedov iz vasi, zelo zanimivo zgodovino. Kje vse je že bila, komu vse je že služila.

            Pomislila sem na mnoge, ki redko vzamejo kaj starega. Raje odidejo v trgovino in nakupijo novo pohištvo. Seveda brez zgodovine, ki daje vsakemu predmetu prav posebno vrednost. Česa takega ne moreš plačati z denarjem. Včasih takšne stare stvari niso ravno najbolj ugledne, vsaj za nekatere ne. Pogosto se premalo se bleščijo in se jim vidi, da niso nove. Pa  je to tisto, kar nam je pri stvareh v našem bivalnem prostoru najbolj dragoceno?

            Pomislila sem, kaj je bilo meni v mojem stanovanju prav posebno pri srcu. To so bile gotovo slike, različnih umetnikov, od vsepovsod, znanih in manj znanih. Ne vem, kolikšna je biča njihova tržna vrednost. To sploh ni pomembno. Zame je bila vsaka slika dragocena, ker je imela svojo posebno zgodbo. Vedela sem, kdo jo je naslikal, od koga in kdaj sem jo dobila, kaj vse jo je doslej spremljalo. Eno od slik s pomladnim cvetjem je prav zame naslikala devetdesetletna upokojena učiteljica, zdaj že kar nekaj časa pokojna, ko je prvikrat prišla na obisk. Vsakokrat, ko sem jo pogledala, sem se spomnila nanjo.      

            Prav posebno mesto je imel predpasnik, ki sem ga dobila pred več kot štiridesetimi leti od znanke, šolske sestre. Iz najbolj navadnega blaga je bil, pa to sploh ni bilo pomembno. Spoznala sem jo na duhovnih vajah, kjer je skrbela za urejenost hiše. Veliko sva se pogovarjali in tako je pogovor nanesel tudi na predpasnik, ki je bil tudi zanjo dragocen, ker so ga opazili in pohvalili mnogi znani ljudje, ki sem jih tudi jaz poznala. Potem sem jo po mnogih letih srečala in obe sva se takoj spomnili na predpasnik. Imel je neko prav simbolično vrednost, svojo zgodovino.  

Deli.