Odločitev je moja

Vedno znova srečam mlade družine, ki mi povedo, da nimajo televizije in zdi se, da je prav nič ne pogrešajo. Zelo rada jim verjamem, saj je življenje tako pestro in polno vsega, da jim res ni treba gledati še televizijo. Prav nič ne zamudijo, vsaj večinoma ne. Veliko je seveda odvisno od staršev, kako se znajo z otroki pogovarjati o vsem, kar se dogaja, pa tudi, kako jih znajo opogumiti, da znajo biti in si tudi upajo biti v marsičem malo drugačni od večine. Gotovo prav težka naloga.

            Sama bi si trenutno teže predstavljala, da bi ne imela televizije. Rada kaj pogledam, vedno izberem, kaj si bom ogledala. Še zdaleč ne vsega. Nikoli tudi nimam televizorja odprtega kar tako, samo da je odprt in da ni tišine. Ob marsičem sem tudi precej kritična in se o tem tudi pogovarjam.    

            Pa saj ne gre samo za televizijo. Vsak dan me z najrazličnejših koncev bombardirajo s ponudbami za najrazličnejše stvari, ki jih človek »mora imeti«, ki so »zdrave« še in še, ki ti »podaljšajo« življenje, ki te »pomladijo« in tako naprej. Neverjetno, kaj vse so ljudje pripravljeni kupiti. Skoraj ne moreš verjeti, da je vse to res. Tudi takšni kupujejo, ki nimajo veliko denarja. Prav posebno lahko je nagovoriti stare ljudi. Vse je tudi »znanstveno« dokazano in to se mnogim zdi prav pomembno. Če bi šli čisto natanko pogledati, kako je s tem »znanstvenim dokazom«, ga največkrat sploh ne bi našli.

            Pa saj nas k temu sploh nihče ne sili. Odločitev je vedno moja in jaz sama odgovarjam zanjo. Tudi men se je že nekajkrat zgodilo, da sem kakšni takšni reklami nasedla. K sreči ne pogosto in ne za velike stvari. Morda se je moralo to zgoditi, da sem bolj previdna. Vedno bolj ugotavljam, da nam na vseh koncih manjka ZKP, zdrava kmečka pamet. O tej v javnosti ne slišimo veliko in nas nanjo tudi nikjer posebno ne opozarjajo. Kdo bo v času vedno večjega napredka še govoril in razmišljal o njej.  Pa sploh ne bi bilo slabo, če bi o ZKP več govorili v družinah in v šolah.

Deli.