Nedelja spomina vseh vernih rajnih

leto 19
št. 39
2. november 2014

Spoštovani!

      Mesec november, zadnji mesec cerkvenega leta, je mesec spomina na vse rajne: na tiste, ki so umrli naravne smrti, in na tiste, ki so umrli nasilne smrti, na umrle po domovih in bolnišnicah, na umrle po cestah in deloviščih, na umrle po nekdanjih in sedanjih bojiščih.

Letošnja 100. obletnica začetka prve svetovne vojne in 75. obletnica začetka druge svetovne vojne ter številna vojna žarišča današnjega časa nas navajajo k premisleku o razlogih za vojne in njihovem smislu.

   Apostol Jakob pravi, da je razlog za vojne človeška poželjivost …  Gospod, ki je svojemu ljudstvu zdravnik (2 Mz 15,26), pošilja vojne, da ozdravlja človeško poželjivost. … Po drugi strani pa Gospod zagotavlja, da niti las z naše glave ne bo izgubljen (Lk 21,18).Kako bi torej moglo biti izgubljeno toliko žrtev in trpljenja, toliko muk in gorja, toliko joka in solza, ki jih po vsem svetu stalno povzročajo vojne? Ni torej težko verjeti, da morajo tudi vojne imeti svoj smisel, da morajo biti ‘kairos’, ugoden čas: da so čas duhovnega očiščevanja in razkuževanja, čas pokore in zadoščevanja, čas ruvanja in izžiganja, čas treznjenja in ozaveščanja.

    Vse žrtve nasilja, tudi medsebojnega, naj nas navdajajo z globokim spoštovanjem in hvaležnostjo, saj so z daritvijo svojega življenja zniževale napetosti v družbi in ohlajale človeška poželenja. In naj v nas nikakor ne zbujajo nobene maščevalnosti, saj bi v takšnem primeru bila njihova žrtev zaman. Izid vsake vojne je namreč podoben izidu svetega leta: v obeh primerih je na koncu dogovor! Naj počivajo v miru!           (msgr. Jurij Bizjak, koprski škof)


 

razpored svetih maš

nedelja, 2. november – SPOMIN VSEH VERNIH RAJNIH

maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
ob 10.00 – + Slavica in Stanko Dobrajc

ponedeljek, 3. november – Viktorin Ptujski, škof, mučenec
aše: ob 8.00 – na čast bl. A. M. Slomšku za zdravje in blagoslov v družini
ob 18.30 – + Rozika Ogorevc

torek, 4. november – Karel (Drago) Boromejski, škof
maše: ob 8.00 –  za verne duše
ob 18.30 – + za ozdravitev družinskega debla

sreda, 5. november – Zaharija in Elizabeta, starši Janeza Krstnika
maše: ob 8.00 – po namenu
ob 17.30 molitvena ura v čast sv. Jožefu
ob 18.30 – za zaposlene in stanovalce Doma sv. Jožef ter za naše družine in zdravje otrok

četrtek, 6. oktobra – Lenart, opat
maše:  ob 8.00 – + Nataša Gracer
ob 18.30 – + Julijana Vetrih

petek, 7. november Engelbert, škof
maše: ob 8.00 –  po namenu
ob 18.30 – + iz družine Terglav in Meško

sobota, 8. november – Janez Duns Skot, teolog
maše: ob 8.00 – + Marija Polak
ob 18.30 – v zahvalo za odvrnjeno nevarnost

 

nedelja, 9. november – 32. nedelja med letom – ZAHVALNA

maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve

ob 10.00 – + Edi Žnidar, obl.


Spomin vseh vernih rajnih
je danes, 2. novembra.  Nekaj sveč za na grobove je še na razpolago v cerkvi na posebni mizici spredaj. Prav bodo prišle tudi čez leto, z nakupom pa storite tudi dobro delo, saj gre za skupno akcijo, ki jo organizira škofijska Karitas Celje. Izkupiček je namenjen blagajni naše Vincencijeve konference.

Vincencijeva konferenca
ima svoje srečanje jutri, v ponedeljek, ob 17. uri. Lepo povabljeni vsi člani in članice, da se pomudimo ob postorjenem in se podamo v nadaljevanje našega dela!

Biblična skupina
ima svoje srečanje vsak prvi ponedeljek v mesecu ob 19 h v Lazarjevi učilnici v Lazarjevi hiši. Ta ponedeljek bomo prebirali in spoznavali starozavezno Knjigo modrosti. Lepo povabljeni!

Duhovni nagovor: Ali smo res neumni, če verujemo?
Drugo leto zapored nadaljujemo s torkovimi večernimi duhovnimi nagovori. Za letošnji sklop smo še posebej veseli, saj večere oblikuje nadškof, prof. dr. Anton Stres. Prvi večer pred štirinajstimi dnevi je bil zelo dobro obiskan. Vabimo na drugi večer v torek, 4. novembra, ob 19. uri v Kardinalovo dvorano. Vabljeni in povabite svoje znance!

Prva sreda v novembru je,
zato lepo vabljeni k naši skupni molitvi na čast sv. Jožefu v cerkev ob 17.30. Spet se mu bomo priporočali kot župnijsko občestvo, zaposleni Doma sv. Jožef in stanovalci, da bi dobro vršili svoje poslanstvo v osebnem, poklicnem in skupnem življenju. Vabljeni!

Hipokratov večer – »Negibni gibalec«
Ogled filma in pogovor o življenju in delu prim. dr. Jožeta Felca je v četrtek, 6. novembra,  ob 19 h. Sodelujejo Slavko Hren (režiser), dr. Marko Pišljar (predstojnik v Psihiatrični bolnišnici Idrija), prof. Jože Faganel (direktor Celjske Mohorjeve družbe) in dr. Metka Klevišar. Lepo vabljeni!

Četrtek pred prvim petkom, prvi petek in prva sobota:
V četrtek je pol ure pred mašo molitev za duhovne poklice pred izpostavljenim Najsvetejšim. Na prvi petek je obisk bolnikov in ostarelih župljanov na domu, zvečer pa z litanijami počastimo Srce Jezusovo. Na prvo soboto počastimo Srce Marijino. Vabljeni!

Delavnica izdelovanja rož iz krep papirja je v soboto, 8. novembra, od 8.30 do 13. ure. Tudi rože iz krep papirja s svojimi barvami, predvsem pa s trajnostjo in vloženim trudom polepšajo naš vsakdan.

Zahvalna nedelja
je letos 9. novembra. Bogu se bomo zahvalili za vse pridelke, pa tudi za vse druge dobrote in odvrnjene nevarnosti. Lepo vabljeni, da v tem duhu tudi okrasimo cerkev s pridelki ali pa tudi z različno hrano, ki jo bomo nato oddali na Karitas!

Verouk in pevske vaje so po počitnicah in praznikih zopet po razporedu – pevci vabljeni na vaje v torek, otroci pa k rednemu verouku v ponedeljek oziroma četrtek. Vedno znova pa vas vabimo tudi k udeležbi pri maši, ki je še pomembnejša od verouka; ne pozabimo na to, tako starši kot otroci!

Verouk za odrasle ali katehumenat
je vsak torek zvečer ob 20. uri in bo trajal do Velike noči prihodnje leto. Če bi se kdo želel še pridružiti, lepo povabljen! Opozorite na to možnost koga, ki ga poznate in se morda za to zanima. Kadar je ob torkih duhovni nagovor prof. dr. Stresa, se katehumeni pridružijo poslušalcem tega nagovora.

Poslovil se je
Rajko Gabrovec, Zvodno 48, roj. l. 1956. Pogreb bo v tem tednu.

Čiščenje in krašenje cerkve
imate ta teden na skrbi verniki z Janežičeve poti, ter iz Zvezne, Groharjeve in Hribarjeve ulice. Bog povrni vsem, ki se potrudite, da je cerkev vedno čista in lepo okrašena!

Deli.