Naši uspehi

Verjetno bi vsi bili radi uspešni. Ampak kaj je pravzaprav uspeh? Kaj je uspeh zame, zate, za nekoga drugega. Dobili bi zelo različne odgovore. V javnosti vidimo samo neke vrste uspehe, ki pa niso nujno največji življenjski uspehi. Vidimo uspehe ekstremnih športnikov, pa pevcev, pa znanstvenikov in podobno. Uspešni pa bi bili radi vsi ljudje, tudi tisti, o katerih v javnosti ne slišimo.

            Lepo mi je bilo poslušati mamo, ki je pripovedovala o odraščanju svoje hčerke, ki je imela cerebralno paralizo. Nekega dne je vsa vesela prišla v službo in sodelavke so jo spraševale, kaj se je zgodilo,  da je tako vesela. Njena štirinajstletna hčerka si je takrat prvič sama zavezala vezalke na čevljih. To je bil zanjo velik uspeh. Sodelavke tega morda niso mogle prav dobro razumeti. Njihovi otroci so se tega naučili že veliko prej in zdaj je zanje to nekaj čisto nepomembnega. 

            Bilo bi zanimivo poslušati ljudi v različnih življenjskih obdobjih in z različnimi zmožnostmi, kaj zanje pomeni uspeh. Upam, da ne bi poslušali samo o tem, kako skoraj osemdesetletna gospa še vedno preteče dvajset kilometrov, kako nekdo v pokoju naredi doktorat in podobno. Seveda je to zanje uspeh, ampak nič manjši uspeh ni zame, če moram prehoditi nekaj stopnic, če hočem kje v hišo. Zelo velik uspeh je tudi to, da znaš z vsemi svojimi omejitvami zadovoljno živeti.    

            Nam vsem želim, da bi znali videti mnoge takšne uspehe okrog nas in se jih veseliti. Da se ne bi vedno primerjali samo z drugimi in bili žalostni, ker tega ne zmoremo. Osebno zelo rada gledam smučanje, pa vem, da ne bom nikoli smučala. Navdušena sem nad oddajami o gorah in o Himalaji, pa sploh ne hodim v hribe. Poskušam razumeti, da sem na svoj način uspešna tudi pri svojih omejenih sposobnostih. Včasih mi to uspeva bolj, drugič spet manj. Vedno bolj mi je jasno, da pravi uspehi niso nujno tisto, o čemer slišimo v medijih, ampak so vtkani v naše konkretno življenje, takšno kot je. V vsako življenje.         

Deli.