Naši predsodki

Predsodki so zelo huda stvar. Veliko jih imamo in pogosto se niti sami tega ne zavedamo. Predsodkov se navadno zavemo takrat, ko prizadenejo nas osebno. Bolj malo pa se zavedamo, da tudi sami kdaj s predsodki prizadenemo druge.

            Poslušala sem zgodbo gospoda, ki so mu zaradi hude okvare jeter jetra presadili. Lahko si predstavljamo, koliko težkih trenutkov je moral prestati ta človek. Najprej s hudo okvarjenimi jetri, ko se včasih ni vedelo, ali bo sploh preživel, pa potem čakanje na jetra za presaditev in po operaciji kar precej dolgo okrevanje. Vse to je prestal in ko se spominja nazaj, se kot najbolj boleče spominja predsodkov. Ljudje so govorili z njim tako, kot da je čisto jasno, zakaj ima tako hudo cirozo jeter. To je prav gotovo posledica prekomernega uživanja alkohola. Nič ni pomagalo, če jim je zagotavljal, da sploh ni pil. Ne, mnogi ljudje vedno vse vedo. Vsaj mislijo tako. Vedo, da je ciroza res pogosto posledica prekomernega pitja alkohola, ne vedo pa, da se lahko pojavi tudi pri ljudeh, ki sploh ne pijejo. Tako kot se na primer rak na pljučih pogosteje pojavlja pri kadilcih, lahko pa zboli tudi nekadilec.

            Takšnih in podobnih predsodkov je zelo veliko, v vseh najrazličnejših oblikah. Včasih so tudi posledica premajhnega poznavanja stvari. So pa tudi ljudje, ki je to njihov način komuniciranja z ljudmi. Vedejo se tako, kot da o vsem vedo vse, ne da bi to sploh kdaj preverjali.

            Verjetno ne bomo nikoli odpravili vseh predsodkov, ki se pojavljajo okrog nas. Lahko pa se trudimo, da bi jih bilo čim manj. Dobro bi bilo, če vseh raznih novic o drugih ljudeh, ki nam pridejo na uho, ne bi jemali kot čisto zlato, ampak bi se bolj zavedali, da vse to morda sploh ne drži. O sebi sem slišala že veliko zanimivih stvari: umrlo mi je že nekaj mož, nekaj otrok, nekajkrat sem se ločila, pa še veliko drugega. Vse to hitijo zagotavljati ljudje, ki vse vedo. Ob tem se pa tudi sama sprašujem, ali nisem tudi jaz kdaj s kakšno izjavo širila podobne neresnice. Res, bolj moramo biti previdni, preden kaj trdimo.            

Deli.