Mama, koliko dela je to!

Veliko manjših in večjih opravkov je, za katere se nam zdi, da so narejeni mimogrede, brez posebnega napora, dokler se sami tega ne lotimo. Zato ni čudno, da mnogi ljudje zelo radi delijo nasvete, kako naj bi bilo treba kaj narediti, kako bi bilo najbolje in podobo. Ko pa so postavljeni pred dejstvo, da sami to naredijo, obmolknejo in je konec z njihovimi nasveti. Če smo čisto odkriti, je verjetno vsak od nas kdaj že zelo radodarno delil takšne nasvete. Morda se tega takrat niti ni zavedal.

            Kolegica mi je pripovedovala, kako je pred nekaj leti en teden ni bilo doma in je za ta čas prepustila gospodinjstvo hčerki, srednješolki. V tem času je morala hčerka poskrbeti za očeta in za brata in sestro. K sreči je bilo to med šolskimi počitnicami, tako da se ji ni bili treba ukvarjati s šolo. Hčerka se je tega dela kar rada lotila in je bila prepričana, da bo zmogla in da vse skupaj zanjo ne bo prevelika obremenitev. Po eni strani se je celo veselila, da bo za en teden tako rekoč »šefinja« v hiši. Zdelo se ji je, da vse skupaj tudi ne bo posebno naporno, saj mame ni nikoli slišala, da bi se pritoževala. Vedno je vse teklo gladko in mama je zmogla to poleg svoje kar naporne službe.

            Potem pa ta teden sploh ni bil tako preprost, kot si je prvotno predstavljala. Želela je, da bi bilo v hiši vse v redu, da bi bili tudi vsi zadovoljni. Kuhala je, pospravljala, skrbela za prijetno vzdušje in zdelo se je, da kar dobro nadomešča mamo. Včasih pa je že skoraj imela občutek, da je na robu svojih zmogljivosti. Začela se je spraševati, kako zmore mama vse to tako dobrovoljno ob svoji službi. Njo je dobra volja v zadnjih dneh skoraj začela zapuščati. No, nič tragičnega se ni zgodilo, bila pa je svojevrstna izkušnja. Verjetno tudi dragocena za celo njeno življenje.            Ko se je mama po enem tednu vrnila domov, ji je o vsem tem, tudi o svojem doživljanju vsega, pripovedovala. »Mama, koliko dela je to! Šele sedaj sem dojela in te začela občudovati, da toliko zmoreš.« In mama je bila vesela,.

Deli.