Kontrola ni več potrebna

Če bi v tem trenutku, ko sem že nekaj časa v pokoju in ko poslušam vedno več zgodb z druge strani, s strani bolnika in njegovih svojcev, spet začela študirati medicino in spet začela delati kot zdravnica, bi bila še veliko bolj pozorna na marsikaj, o čemer nisem nikoli slišala med študijem medicine in kar se tudi nam zdravnikom takrat ni zdelo posebno pomembno. Na kar nas tudi niso nikoli opozarjali v okviru naših rednih tedenskih strokovnih srečanj. In vendar je marsikaj tega, kar spoznavam po tolikih letih, zelo bistveno za zdravljenje, za dobro sodelovanje med bolnikom in zdravnikom.

Morda sem tudi jaz kdaj napisala v odpustnici za kakšnega bolnika: Kontrola ni več potrebna. Verjetno si v tistem času nisem znala predstavljati, kaj to za bolnika pomeni. Zdaj razumem drugače. Zdaj vem, da je kontrola zanj vedno pomembna, tudi takrat, ko zdravnik ne more nič več »narediti«. Kontrola je pomembna tudi takrat, ko bolnik samo pride, da se pogovori z zdravnikom. Včasih je to celo več vredno kot vsa ostala terapija, kot vse ostalo, kar zdravnik lahko »naredi«. Prav za takšno srečanje, za takšen pogovor bi moralo biti v medicini vedno dovolj časa in prostora.

O tem mi je pravila znanka, kako hudo je bilo, ko je oče zbolel in je bolezen napredovala. Nekega dne so ob odpustu iz bolnišnice napisali: Kontrola ni več potrebna. Še pred tem pa ji je zdravnik rekel: »Vaš oče sploh ni več kontaktibilen. Pojdite raje domov, nobenega smisla nima, da sedite ob njem.« Ona pa je kljub temu tiho vztrajala ob njem, ga držala za roko in molčala. Imela je občutek, da se pogovarjata, brez besed. In bila je tega vesela in ni ji bilo težko ostati ob njem. Še sedaj, po smrti, se ji zdi, da sta v stiku, da se pogovarjata, da ji oče svetuje v marsikateri težki situaciji.

Verjetno ne moreš prisiliti nikogar, da bi to razumel. Razume, kdor razume. Takšnih pripovedi slišim veliko in vedno sem jih vesela. Govorijo mi o tem, da je resničen še nek drug svet, drugačen od tega, ki ga lahko zgrabimo, izmerimo in otipamo z rokami.

Deli.