Koliko drugi zmorejo!

            Kolegica mi je tožila, kako ima vedno bolj občutke manjvrednosti, ko opazuje druge, kaj vse zmorejo. V osebnem življenju, na poklicnem področju, pa še marsikje drugod. Poslušala sem jo in se čudila, da ima o sebi občutek neuspešnosti. V mojih očeh je bila vedno odlična in bi ji lahko čestitala za mnoge stvari. Ampak ona se sedaj vedno bolj primerja z drugimi, v glavnem s takšnimi, ki zmorejo še veliko več kot ona. Vsaj zdi se ji, da je tako in zaradi tega je nesrečna.

            Pomislila sem, da tudi mene kdaj obidejo takšne misli. Občudujem ljudi, ki imajo veliko družino, ki si je lahko samo vesel. So uspešni v poklicu, imajo čas za razne dejavnosti, hodijo na čudovite izlete, pogosto tudi na dolge poti peš in s kolesom, ki veliko preberejo, hodijo na koncerte in še veliko drugih stvari. Včasih skoraj ne morem razumeti, da je vse to možno pri enem samem človeku. V primerjavi z njimi se počutim kot palček ob velikanu.. Nič čudnega torej, če kdaj podvomiš vase.

            Verjetno vsak od nas kdaj doživlja kaj podobnega. Vedno smo v skušnjavi, da se primerjamo z drugimi in bi želeli imeti vse tisto, kar je pri drugih dobrega. Pri tem največkrat ne vidimo, da je poleg vsega lepega in dobrega tudi kaj težkega, česar seveda ne bi želeli imeti. Ampak o tem težkem največkrat nihče ne govori. Če bi poznali tudi to težko plat življenja, morda nikoli ne bi želeli zamenjati življenja s kom drugim.

            Prav je, da si takšne misli priznamo in se vprašamo, ali so upravičene. Vsak od nas je enkratno bitje, drugačno od vseh drugih. Drugi so nam lahko spodbuda, nikoli pa jih ne smemo in ne moremo posnemati. Vsak od nas lahko iz svojega življenja naredi svojevrstno umetnino. Kdo ve, če ni življenje prizadetega človeka večja umetnina kot perfektno življenje zdravega človeka? Sami tega morda niti ne znamo presojati in ocenjevati. Ostati moramo zvesti temu, kar v sebi čutimo, da moramo storiti. Tudi, če je to majhno in na videz nepomembno. V božjih očeh ima vse verjetno drugačno vrednost.          

Deli.