Je res laže?

Kolegica, tudi zdravnica, mi je pravila, kako težko je preživljala trenutke, ko je njena hčerka, takrat še otrok, hudo zbolela. Nič ni vedela, kako se bo vse končalo. Ali bo zdravnikom uspelo, da otroka pozdravijo, ali pa bo bolezen kljub najboljši terapiji šla svojo pot. Zelo ji je bilo težko in v tistem trenutku bi bila veliko raje bolna ona sama namesto punčke. Nekdo iz kroga njenih znancev pa ji je rekel: »Zate je laže, ker si zdravnica, več veš.« Ne prav nič laže ji ni bilo zato, ker je zdravnica. Tudi če obvladaš vso medicino do potankosti, ti v tem trenutku to čisto nič ne pomaga. Nihče ne more točno napovedati, kako se bo bolezen odvijala in nihče ne more zmanjšati njene materinske skrbi in strahu. Morda bi bilo celo laže, če ne bi bila zdravnica in marsičesa ne bi vedela, na primer za vse možne komplikacije.

            Ob tem se tudi sama razmišljala, ali mi dejstvo, da sem zdravnica, pomaga pri tem, kako se soočam s svojo boleznijo. Težko bi preprosto odgovorila z da ali ne. Po eni strani mi to, da vem, v čem je bolezen, kakšne so možnosti zdravljenja in kaj lahko pričakujem, pomaga, da ostajam realna in ne pričakujem nemogočega. Da ne tekam od enega zdravilca do drugega in si ne delam utvar. Po drugi strani pa me lahko to dejstvo tudi prestraši. Če pogledam, kaj vse piše v knjigi, me lahko postane groza. In navadno je tako, da človek vidi najbolj tisto, kar je slabo. Življenje se res ne odvija po knjigi in pri vsaki bolezni je tako, da je lahko čisto drugače, kot piše tam. V knjigi piše, kako se bolezen odvija pri večini ljudi, gledano čisto statistično. Pri vsakem konkretnem človeku pa je lahko čisto drugače, veliko bolje ali pa tudi veliko slabše.

            Mislim, da je človekov odnos do bolezni, način, kako se sooča z njo, odvisen predvsem od človekovega temeljnega odnosa do življenja in smrti, do zdravja in bolezni. Tega gradiš celo življenje in ti lahko zelo pomaga živeti, tudi z boleznijo, ali pa te še bolj obremenjuje. Znanje medicine pri tem še zdaleč nima najpomembnejše vloge. 

Deli.