Glasba na hribu: Vokalna skupina CVET

 – Zborovski koncert: Vokalna skupina CVET – 

Nedelja, 21. maja 2023, ob 16. uri, v Kardinalovi dvorani
Gostje: kvartet ŠTANGARJI
Spremljava na klavirju: prof. Dejan Jakšič

Vstop prost – vabljeni!


Vokalna skupina Cvet, ki letos praznuje 30 let svojega delovanja, je bila ustanovljena leta 1993 pri Društvu medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Celje. Od leta 2017 skupina deluje v okviru Kulturnega društva Nova cerkev. Skupina že 30 let sodeluje v ljubiteljski kulturni dejavnosti. Da bi pesmi ostale v trajnem spominu, so ob okroglih jubilejih posnele tudi 2 kaseti in dve zgoščenki. Umetniško vodenje vokalne skupine je zaupano Špeli Kasesnik, magistrici glasbeno pedagoških znanosti. 

Članice skupine druži prijateljstvo in veselje do lepega petja. Pesem igra v njihovih  življenjih pomembno vlogo in je njihov dragoceni spremljevalec. Človeku podari veselje in zadovoljstvo, pa tudi mir  in tolažbo. Tega so se dobro zavedali vsi, ki so jih radi poslušali. Pevke, skupaj z umetniško vodjo, z glasbenim izborom in izvedbo, zvestim poslušalcem  sporočajo, da je njihovo petje darilo za dušo in medij za vzpostavitev prijateljstva. Skladbe različnih avtorjev ohranjajo pestrost programa Vokalne skupine Cvet, ves čas pa ohranjajo ljudsko izročilo skozi slovensko ljudsko pesem. 

Na letošnjem koncertu bodo predstavile nekaj slovenskih narodnih pesmi in  slovenskih popevk. Vokalno skupino sestavlja 8 članic. V prvem sopranu pojejo Irena Kraljič, Brigita Petre in Tatjana Rošer. V drugem sopranu so Ljudmila Par, Minka Mikša in  Patricija Jakop. Altistki pa sta Silva Šepec in Marjana Velikanje.

Na koncertu jih bo na klavir spremljal pianist Dejan Jakšič iz Radeč. 

V goste so povabile kvartet Štangarji, ki ga sestavljajo štirje mladi fantje, doma iz okolice Žalca. Fantje so kot srednješolci obiskovali GC Celje in prepevali v njihovi fantovski skupini Favoza, ki jo je vodil prof G. Deleja. Tudi po končani srednji šoli so ostali povezani s petjem. 

Kvartet Štangarji so moška vokalna zasedba, večinoma iz Občine Žalec. V zasedbi delujejo 5 leto Rok Teržan 1. tenor, Matic Omladič 2. tenor, Klemen Kodrun, bariton in Martin Mutec bas. V zadnjem času pa so se zaradi odkrivanja širših spektrov glasbe, razširili in v svoje vrste povabili Žana Augustinčiča, bariton. V njihovem 4 letnem delovanju so nastopili na več koncertih v Savinjski dolini, ter zadnje leto tudi na Območni reviji v Žalcu in bili kategorizirani na regionalno raven. V zasedbi se predvsem navdušujejo nad ljudsko glasbo in slovensko umetno glasbo, z veseljem pa odpojejo tudi kakšno črnsko duhovno pesem.

Deli.