Ena najboljših stvari

Če bi spraševali ljudi, kaj je bila zanje ena najboljših stvari v življenju, bi dobili verjetno zelo različne odgovore. Zase bi težko rekla, kaj je bila zame ena najboljših stvari, če bi morala odgovoriti takoj v tem trenutku. Predstavljam si, da človek v različnih življenjskih situacijah odgovarja različno, zato je bolje reči: ena najboljših stvari, kot jo vidim v tem trenutku. Čez nekaj časa morda tega sploh ne bomo več videli kot  eno najboljših stvari. Pa je klub temu lepo slišati o teh »najboljših stvareh«.

Na to razmišljanje me je pripeljala znanka, ki mi je pred nekaj dnevi pripovedovala takole: »Zdaj imamo doma pet mesecev starega mucka in to je ena najboljših stvari, ki se nam je zgodila v zadnjem času. Vidim, da tudi odraščajoči hčerki zelo dobro dene. Ko se vrnemo domov, nas nekdo pričakuje, veselo pozdravlja, se suče okrog naših nog … Človek ob tem mucku res ne more drugače, kot da se razneži. Škoda, da ga nismo imeli že prej. Pomagal bi nam v marsikaterih težkih trenutkih.« In tako mi je še pripovedovala naprej, kako sta s hčerko podpisali pogodbo, kdo in kako bo za mucka skrbel in hčerka se te pogodbe res drži. Bolj kot vseh drugih dogovorov.

Res jo je bilo lepo poslušati. Zame je kaj najlepšega verjetno kaj drugega. Doma smo imeli nekaj časa papagaja, psa ali mačka nikoli, zato ne vem, kako je, če imaš doma mačka. Se pa spominjam gospe, ki mi je pred leti pripovedovala, kako ji je hrčica, ki si jo je kupila po upokojitvi zelo spremenila življenje, v pozitivnem smislu. Ko tako opazujem ljudi, kaj jim je v veselje, se vedno znova zavem, da bi bilo zelo narobe, če bi sebe vzela za merilo, kaj je ena najboljših stvari v življenju. Zelo smo si različni in prav ta različnost je nekaj zelo dragocenega.

Prav je, da si vsak človek najde nekaj, kar mu lahko polepša življenje. Včasih je to mucek, včasih kaj drugega, včasih morda malenkost, ki nekomu drugemu nič ne pomeni. Prav je, da se tudi takšnih stvari veselimo.

Deli.