Dobrodošli humor

Pravi humor je v življenju zelo dragocen. Človeku pomaga biti kos marsikateri težki situaciji. Tudi v času umiranja lahko pomaga vsem, bolniku in svojcem. Seveda pa se človek tega uči že prej, celo življenje. Kako čisto drugače je, če ne vidiš samo temne plati, ampak tudi tisto drugo, nekoliko humoristično stran, ki je vedno prisotna, tudi v najbolj resnih trenutkih življenja. Sploh pa je nekdo ocenil takole: Življenje je vedno tragikomedija, zato ne smemo nikoli pozabiti na humor.

Tega sem se spomnila, ko mi je nek duhovnik pripovedoval o devetdeset let stari gospe, ali celo še malo starejši. Še vedno zelo bistro misli, ji pa postaja življenje vedno težje zaradi celega kupa težav, tako da včasih že komaj živi. Vsak dan se pridruži še kakšna nova težava.

Pred nedavnim je duhovniku rekla takole: »Boga in vse svetnike vsak dan znova prosim in sem jih že neštetokrat prosila, da bi me vzeli k sebi. Pa nič. Občutek imam, da so popolnoma pozabili name. Povejte mi, ali je kdo, ki je še večji od Boga, da bi se obrnila še nanj.« Duhovnik ni veliko pomišljal in rekel: »Mislim, da ne.« »Vidite, sem si kar mislila, da je tako. In tega sem se bala«, je odvrnila stara gospa.

Takole je potekal njun pogovor. Zelo sproščeno, nič mračnega ni bilo v njem. Na zelo prijeten, neobremenjujoč način, je bilo veliko povedano. Verjetno stara gospa kljub mnogim težavam rada živi. Bila pa bi pripravljena tudi umreti, ker jasno čuti, da se njen čas prav gotovo izteka.

Morda bi bilo marsikaj v našem življenju drugače, morda bi tudi laže živeli in se bolj veselili življenja, če bi znali najti v vsem, kar dan za dnem doživljamo, tudi malo več humorja. Tudi takrat, ko je težko in si včasih mislimo, da ne bo šlo naprej. Življenje je po svoje res prava tragikomedija. Hudo je le, da največkrat vidimo in zaznamo samo tragiko, komedijo pa spregledamo.

Deli.