Človek, ki dela čudeže

            Pogovarjala sem se z znanko, ki je imela ob koncu druge svetovne vojne deset let. Pripovedovala je o svoji družini, zelo številni, ki je živela nekje na vasi na Primorskem. Kaj vse so doživljali v času vojne, pa tudi o zelo skromnem življenju po njej. Prav rada je o vsem tem govorila, posebno še zato, ker je začutila, da jo zelo pozorno poslušam. Občutek ima, da mladih niti malo ne zanima, če jim vse to pripoveduje. Morda res, morda se n jej samo tako dozdeva. Resnica je verjetno, tako kot skoraj vedo, nekje v sredi.

          Potem pa je izrekla misel, za katero se mi zdi, da ne sme ostati neopažena: »Če bi mi kdo rekel, naj pokažem človeka, ki dela čudeže, bi prav gotovo pokazala svojo mamo. V takratni neizmerni bedi je znala iz nič ustvariti stvari, s katerimi je nam otrokom polepšala življenje. Iz skromne hrane, ki smo jo imeli, je skuhala nebeško dobre stvari. Iz starih, ponošenih oblek nam je sešila nove, pa še marsikaj drugega. Sploh si ne znam razložiti, kako ji je to moglo uspeti, da je tako rekoč iz nič vse to ustvarila.« Predstavljam si, da so sedaj, v  spominu, po tolikih letih, vse ste stvari še veliko boljše in lepše kot takrat. Pa vendar je bilo vse to kot pavi čudež. Prav ta občutek, da je doživljala pravi čudež, je to znanko spremljal skozi celo življenje in ji morda tudi pomagal, da je ostala tako pozitiven človek, naklonjena vsem ljudem.

          Tisti težki medvojni in povojni časi so že zdavnaj mimo in mlajše generacije ne vedo prav nič o njih. Vstopamo pa v čase, ki so res precej drugačni od tistih pred sedemdesetimi in šestdesetimi leti, so pa tudi vedno težji in za mlade, ki tega nikoli niso bili navajeni, je še huje kot za stare, ki že imamo nekaj izkušenj s tem. Nič ne bo pomagalo, če bomo samo stokali in protestirali. Seveda je včasih tudi to potrebno, da se kaj obrne na bolje. Ampak če ni ničesar, od koder bi lahko kaj vzel, tudi protest ne bo pomagal. Od samega stokanja tudi ne bo nič bolje. Morda pa nas bo sedanja stiska spodbudila, da se bo spet pojavil kakšen čudež, kot ga je v otroštvu doživljala moja znanka. Veliko več bo vreden kot cel kup dragih stvari, ki jih lahko kupimo v trgovini.    

Deli.