Ali imate čas?

Kako bi odgovorili na to vprašanje? Morda bi kar takoj rekli, da časa nimate. Morda bi najprej vprašali, za kaj naj bi ga imeli. Morda pa bi celo rekli, da imate čas za vse tisto, kar se vam zdi pomembno. Če bi lahko odgovorili tako, spadate prav gotovo med srečne ljudi. Nikar ne mislimo, da je odvisno od zunanjih okoliščin, ali živimo z občutkom, da imamo čas, ali pa nas neprestano bega občutek, da nam časa na vseh koncih primanjkuje. Samo od nas samih je odvisno, kako čas dejansko doživljamo.

Spominjam se gospe, ki sem jo srečala v neki skupini, kjer smo se pogovarjali, kako doživljamo bolezen in umiranje v okolici, v kateri živimo. Pripovedovala je, kako je prišla v bolnišnico obiskat zelo ljubo sosedo, ki je bila že zelo slaba. Pred vrati je srečala zdravnico in ta ji je zastavila vprašanje: »Ali imate čas, da boste lahko ostali ob njej?« V prvem trenutku jo je malo zmedla, saj je nameravala k sosedi samo malo pogledati in potem oditi po drugih opravkih. Pa se je k sreči takoj zavedla, da mora v tem trenutku imeti čas za tisto, kar je najpomembnejše: ostati pri tej ženski, ki je umirala. Drugih sorodnikov ni imela in ona ji je bila najbližja. Vse ostalo, kar je ta dan še nameravala storiti, bo lahko počakalo. V tem trenutku je bila pomembna samo soseda, ki se ji življenje izteka. Še danes, po nekaj letih, je vesela, da je takrat ravnala tako.

Nekje sem pripovedovala to zgodbo, pa se je oglasila gospa z drugačno izkušnjo. Ko je bila noseča s prvim otrokom, so se zjutraj začeli popadki in mož je ves nervozen rekel: »Ampak ne zdaj, zdaj imam vendar drugačne načrte.« Pa otrok seveda ni čakal, kdaj bi on imel čas. Upam, da se je ta gospod ob tem kaj naučil. Predvsem tega, da moraš v življenju neprestano preverjati, kaj je pomembno in kaj ne tako zelo in čemu boš dal prednost. Vsak človek mora zase iskati odgovor na to vprašanje. Potem se ti bo morda naenkrat zazdelo, da imaš čas, dovolj časa, da se lotevaš vsega tega, kar ti je v življenju pomembno. In nič hudega ni, če kaj nepomembnega izpustiš.

Deli.