5. postna – tiha nedelja

leto 20
št. 13
22. marec 2015


razpored svetih maš

nedelja, 22. marec – 5. postna – tiha nedelja
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
ob 10.00 – + Marija in Franc Dečman
ob 14.30 – rožni venec na Kalvariji

ponedeljek, 23. marec – Alfonz Turibij iz Mongroveja
maše: ob 8.00 – – za blagoslov, zdravje in srečo v družini Bučar
ob 18.30 – + starši Tolmajner

torek, 24. marec – Katarina Švedska, redovnica
maše: ob 8.00 – v zahvalo in za zdravje ter + Danica Fazarinc
ob 18.30 – + Jožefa Kamenik, obl.

sreda, 25. marec – GOSPODOVO OZNANJENJE; sklep tedna družine
maše: ob 8.00 – po namenu
ob 15.00 (Emina k.) – + družina Šramel
ob 18.00 – križev pot
ob 18.30 – za milost zvestobe

četrtek, 26. marec – Evgenija, mučenka
maše: ob 8.00 –  za srečno zadnjo uro in smrt
ob 18.30 – + Terezija Ajdnik 

petek, 27. marec – Peregrin, redovnik
maše: ob 8.00 – po namenu darovalca
ob 18.00 – križev pot
ob 18.30 – + Stanislav Novak (iz Doma)

sobota, 28. marec Milada Praška, devica
maše: ob 8.00 – + Jožica Tovornik (ob roj. d., godu in obl.)
ob 18.30 – + Jože Žnidaršič, obl.

nedelja, 29. marec – 6. postna – CVETNA NEDELJA
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
ob 10.00 – + Adi Kapitler, Zvonko Lesjak in starši
ob 14.30 – rožni venec na Kalvariji


Spoštovani!

Vincencijeva konferenca vabi
vse svoje člane in članice ter sodelavce v sredo od 9. ure naprej k izdelovanju butaric za naše starejše v župniji in stanovalce Doma, in sicer v Lazarjevo hišo. Butarice si boste lahko tudi kupili v cerkvi, izkupiček gre v blagajno Konference. Člani Konference bodo v teh dneh nato tudi obiskali starejše po domovih, česar smo še posebej veseli in za to iskreno hvaležni.

Izdelovanje butaric  je pred cvetno nedeljo vsakoletno redno opravilo v našem Domu. Tudi letos lepo vabljeni otroci, tudi starši pridite zraven in seveda naši stanovalci varstva starejših, da se združimo pri dogajanju v čajni kuhinji prvega nadstropja. Delavnico vodijo članice in člani naše Vincencijeve konference in bo potekala v soboto od 9. do 11. ure.

Oljčne vejice za cvetno nedeljo lahko dobite že danes. Darovi so namenjeni Don Boskovemu Centru na Hudinji. Bog povrni za vaš dar!

Prihodnje nedelja je CVETNA.
Pri obeh mašah bo blagoslov zelenja, butaric in oljk. Pri maši ob 8. uri bo to v cerkvi, pri maši ob 10. uri – če bo primerno vreme seveda – pa pred kapelo Lurške Matere Božje, od koder se bomo nato zvrstili v procesiji okrog Doma v cerkev. Vabljeni k čim večji udeležbi, seveda z butaricami ali vejicami, dobrodošla pa tudi kakšna večja butara!

Matere, žene in stare matere
pa seveda tudi očetje, možje in stari očetje, vsi lepo povabljeni danes popoldne ob 16. uri v Kardinalovo dvorano, kjer nam naši otroci, Župnijski zbor in mladi pripravljajo priložnostno akademijo ob materinskem dnevu. Preprosto a od srca bomo skušali spregovoriti in nagovoriti naše matere in žene. Vabljeni!

Ob 14.30 danes pa smo po vabljeni k rožnemu vencu na Kalvariji!

Po poti Resnice do človeka
je vrsta rednih razmišljanj v okviru prizadevanj tudi našega Doma za spravo v našem narodu. To pot bo v četrtek 26. marca ob 19. uri z nami prof. dr. Tomaž Erzar, ki nam bo spregovoril na temo »Krivica, odpuščanje, sprava«. Lepo povabljeni, razmišljanja potekajo tudi v duhu našega celjskega misijona, ki smo ga sicer sklenili a se vendarle nadaljuje.

Praznik Gospodovega oznanjenja
je v torek, 25. marca. Zaradi delavnika sta sv. maši ob običajnih delavniških urah (ob 8 h in 18.30), vendar pa vsi  lepo povabljeni, da počastimo Marijo in razmišljamo ob njenem odgovoru Božjemu odposlancu: »Glej dekla sem Gospodova, zgodi se mi po tvoji besedi!« Bog se je učlovečil po Mariji.

Iskrena hvala vsem župnijskim sodelavcem,
ki ste se ob prazniku sv. Jožefa in prvem romarskem shodu res potrudili -najprej v torek pri čiščenju in pripravi okolice in potem na sam praznik: pevcem, ministrantom in seveda vsem, ki ste postregli romarje ter pripravili in organizirali srečelov! Hvala tudi za vaše darove pri ofru ali nabirkah, saj so v času, ko še pokrivamo stroške lanske obnove stranskih oltarjev, res dragoceni! Posebna zahvala velja cvetličarstvu Artičoka, ki je tudi letos za Jožefovo okrasilo našo cerkev. Bog povrni vsem!

Lep postni recital smo doživeli
in hvala vsem sodelujočim za tako lepo duhovno pripravo na veliki teden in tudi umetniško lep večer, pa tudi obiskovalcem, saj je bila tokrat cerkev kar polna!

Križev pot v postnem času
molimo v cerkvi vsako sredo in petek pred večerno mašo, ob 18. uri.

Teden družine v Cerkvi praznujemo med praznikoma sv. Jožefa in Marijinim oznanjenjem, (od 19. do 25. marca). Letos je naslov »Ljubezen je naše poslanstvo«. Na mizici pod korom so še na razpolago zgibanke z nagovori in s spremno besedo ljubljanskega nadškofa msgr. Stanislava Zoreta. Pri sv. maši molimo posebno molitev za družino, ki jo je izdala Komisija za pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci!

Čiščenje in krašenje cerkve
imate ta teden na skrbi verniki iz Podgorja, 2. del. Bog povrni vsem, ki se potrudite, da je cerkev vedno čista in okrašena primerno liturgičnemu času.

* * * * *

Referendum »Za otroke gre!«
Tudi v naši župniji smo s podpisi že podprli pobudo za podporo referendumu. Prvi korak k preprečitvi uveljavitve novega zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih je bil uspešno narejen. Sedaj je na vrsti drugi. Ker gre za zelo pomemben in temeljni zakon o družini, nas slovenski škofje prosijo, naj s podpisom, overjenim  pri uradni osebi na Upravni enoti ali krajevnem uradu, podpremo pobudo za referendum. V prilogi oznanil so pismo škofov in navodila za oddajo podpisa v podporo referendumu, prav tako pa tudi obrazec. Izpolnite ga lahko že doma, podpišite pa šele pred pristojno osebo.

MOLITEV ZA DRUŽINO

Sveti Troedini Bog, ti si Ljubezen.

Slavimo te in hvalimo, ker si ustvaril družino, da se tvoja ljubezen po njej uresničuje in razširja.

V času, ko se želi razvrednotiti družino, materinstvo in očetovstvo, se milostno ozri na nas, da bomo uresničevali tvoj načrt Ljubezni.

Prosimo te, da bi se kristjani z molitvijo, zgledom in javno besedo pogumno zavzeli za vrednoto družine ter jo posredovali našim mladim.

Naše družine, naš narod in naše voditelje izročamo v varstvo Matere Marije, svetega Jožefa in drugih zavetnikov družine.

Stvarnik družine, sprejmi naše prošnje in jih usliši po Kristusu, našem Gospodu. Amen.

Marija, Kraljica družine, prosi za nas!

 

Sporočilo slovenskih škofov vernikom v zadevi zbiranja podpisov za referendum o Zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih

Dragi verniki, dragi bratje in sestre,

     iz medijev ste izvedeli, da se jutri pričenja zbiranje podpisov za razpis referenduma o spremembah temeljnega družinskega zakona. Z njim poslanska večina ukinja dosedanjo zakonsko zvezo moža in žene ter uvaja novo zakonsko zvezo »dveh oseb«. Takšno razumevanje zakonske zveze nasprotuje naravnemu in moralnemu zakonu ter nauku Katoliške Cerkve. Sprejeti zakon zadeva vse nas in bo imel posledice na številnih področjih kot so: posvojitve otrok; diskriminacija matičarjev, učiteljev, vzgojiteljic, sodnikov; spremembe šolskih programov; omejevanje pravice staršev, da v šolah vzgajajo svoje otroke v skladu s svojim prepričanjem; vsiljevanje nove ideologije zasebnim vzgojno-izobraževalnim ustanovam, ki so odvisne od državnega sofinanciranja itd.

Gre torej za zelo pomembne, zgodovinske trenutke, s kakršnimi se kot Katoliška skupnost v samostojni Sloveniji še nismo soočili. Slovenski škofje smo ta znamenja časa prepoznali, zato vas vse, dragi bratje in sestre, vabimo k osebni in skupni molitvi za vse naše družine. Hkrati vas lepo prosimo, da se že jutri, 23. marca, oz. čim prej v prihodnjih dneh, z veljavnim osebnim dokumentom oglasite na upravnih enotah oz. krajevnih uradih ter z oddajo svojega podpisa izrazite podporo referendumu, na katerem bomo lahko zaščitili vrednoto zakonske zveze in pravice otrok.

Vnaprej se vam zahvaljujemo za pokončno državljansko in versko držo ter vam in vašim domačim želimo Božjega blagoslova.

Vaši škofje

*******************************

NAVODILO za oddajo podpisa v podporo referendumu

»ZA OTROKE GRE!«

na upravnih enotah in krajevnih uradih

1. Kdaj se začne zbiranje podpisov?

V ponedeljek 23. 3. 2015. Vabimo vas, da podpis oddate prvi dan ali čimprej v naslednjih dneh.

2. Kje oddam podpis podpore referendumu »Za otroke gre!«?

Na upravnih enotah ali krajevnih uradih v njihovem poslovnem času. Upravne enote imajo praviloma poslovni čas vsak delovni dan od 8.00 do 15.00, razen v sredo, ko delajo do 17.00, in v petek, ko delajo do 13.00. Krajevni uradi delujejo zelo različno, zato se o njihovem delovanju posebej pozanimajte.

3. Ali lahko oddam podpis samo na domači ali tudi na drugi upravni enoti?

Podpis podpore lahko oddate na katerikoli upravni enoti ali krajevnem uradu ne glede na kraj stalnega ali začasnega bivališča.

4. Kaj moram prinesti s seboj?

S seboj imejte veljaven osebni dokument: osebno izkaznico, potni list ali vozniško dovoljenje.

5. Kako naj izpolnim obrazec?

S čitljivimi, velikimi tiskanimi črkami izpolnite osebne podatke na obrazcu. Posebej bodite pozorni, da boste zapisali podatke, ki so navedeni na vaših uradnih dokumentih. Pomembno: Obrazec morate podpisati vpričo uradnika!

6. Zakaj moram podpisati obrazec šele vpričo uradnika?

Izpolnjen obrazec morate za njegovo veljavnost lastnoročno podpisati šele pred upravnim delavcem na upravni enoti ali krajevnem uradu.

7. Koliko stane oddaja podpisa?

Oddaja podpisa podpore je brezplačna.

8. Kje oddam potrjen obrazec?

Na uradu bodo obrazec potrdili, nato pa vam ga bodo vrnili. Podpisan in potrjen obrazec oddajte na stojnici Koalicije »Za otroke gre!«. Zaradi možnih zlorab podpisanega obrazca ne dajajte drugim ljudem, ki bi vas zanj prosili v bližini upravne enote ali krajevnega urada.

9. Kaj, če pred upravno enoto ne bo stojnice?

V tem primeru podpisan in na upravni enoti potrjen obrazec čim prej pošljite po navadni pošti na naslov: Zavod KUL.si, Tržaška 85,

1000 Ljubljana.

10. Kam se obrnem, če imam dodatna vprašanja?

Dodatne informacije in podrobnosti so na voljo na spletni strani www.24kul.si.

Najlepša hvala!

Deli.