5. nedelja med letom

leto 20
št. 7
8. februar 2015


 

 

razpored svetih maš

nedelja, 8. februar – 5. nedelja med letom – Prešernov dan (d.p.)
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
ob 10.00 – + Lorenčakovi in Pavletičevi

ponedeljek, 9. februar – Apolonija (Polona), mučenka
maše: ob 8.00 – + Adolf in Marija Lipuš
ob 18.30 – + Vinko Krajnc, obl.

torek, 10. februar – Sholastika, redovnica
maše: ob 8.00 – po namenu
ob 18.30 – + Branko Bezenšek, 30. dan

sreda, 11. februar – Lurška Mati Božja – svetovni dan bolnikov
maše: ob 8.00 – po namenu
ob 15.00 (Emina k.): + Stanislav Kajba
ob 18.30 – + Marija in Franc Dečman

četrtek, 12. februar – Evlalija, mučenka
maše: ob 8.00 –  + Jožef  Žerjav, 4. obl.
ob 18.30 – + Karel Blazina

petek, 13. februar – Jordan Saški, redovnik
maše: ob 8.00 – + Danica Fazarinc (ob roj. d.)
ob 18.30 – + Rozalija Jelen

sobota, 14. februar Valentin (Zdravko), mučenec
maše: ob 8.00 – + Jožef Sitar (iz Doma)
ob 18.30 – + Fanika Tašker

nedelja, 15. februar – 6. nedelja med letom
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
ob 10.00 – + Dora Žmaher in Marjan Žmaher


 

 

Spoštovani!
   Ob 23. svetovnem dnevu bolnikov, ki ga je uvedel papež Janez Pavel II., se obračam na vas, ki nosite breme bolezni in ste na različne načine pridruženi trpečemu Kristusovemu telesu, ter na vas, ki poklicano ali prostovoljno delujete v zdravstvu. Tema letošnjega leta  nas vabi k premišljevanju citata iz Jobove knjige: »Slepemu sem bil oko in kruljavemu noga (Job 29,15). /…/

Jobova izkušnja najde svoj pristen odgovor samo v Kristusovem križu, ki  je najvišje, povsem zastonjsko in usmiljeno dejanje Božje solidarnosti z nami. To je Božji odgovor na dramo človeške bolečine, predvsem na trpljenje nedolžnih, ki ostane za vedno zapisano v Kristusovem poveličanem telesu, v njegovih slavnih ranah, in je pohujšanje ter preverjanje vere (prim. pridiga ob kanonizaciji Janez XXIII., in Janeza Pavla II.,, 27. april 2014).

Tudi ko naše življenje prevzame bolezen, osamljenost in nepokretnost, lahko postane izkušnja trpljenja privilegiran prostor za prenos milosti ter vir za pridobitev in okrepitev modrosti srca. Tukaj lahko razberemo, kako se Job ob koncu svoje preizkušnje obrne na Boga in vzklikne: »Z ušesom sem slišal  tebi, a zdaj te je videlo moje oko« (Job 42,5). Osebe, potopljene v skrivnost trpljenja in bolečine ter so sprejele vero, lahko postanejo živi pričevalci vere, ki omogoča, da sobivamo s trpljenjem, čeprav človek s svojo pametjo še ni zmožen, da bi ga razumel do konca. /…/

»O Marija, sedež Modrosti, posreduj kot naša mati za nas, za vse bolnike in tiste, ki jih negujejo. Daj, da bi v službi trpečim in z izkušnjo trpljenja znali vzgajati v nas samih modrost srca.       (iz Poslanice papeža Frančiška)

 

Praznik kulture na Jožefovem hribu
bo današnji osrednji dogodek v Kardinalovi dvorani našega Doma ob 16. uri. Lepo vabljeni prav vsi, da s tem počastimo Kulturni dan, na poseben način pa tudi vse, ki se pri nas zelo zavzeto in pridno trudijo za različno kulturno dejavnost! Nastopili bodo vsi naši zbori oziroma vokalne skupine, igralci, recitatorji in glasbeniki iz kraja in župnije. Slavnostni govornik bo prof. Simon Mlakar, ravnatelj Glasbene šole Celje. Ob tej priložnosti bomo odprli tudi razstavo koroške umetnice Ane Willmann z naslovom »Popotovanje v notranjost«. O njej bo spregovoril g. Jože Kopeinig. Res smo lahko veseli kulturnega dogajanja na Jožefovem hribu. Imamo razlog, da se zberemo in poveselimo, s tem pa tudi damo najlepše priznanje vsem, ki se trudijo.

 

Mohorski večer z g. Alenko Rebula
hčerko Alojza Rebule in Zore Tavčar Rebula, sicer psihologinjo, pedagoginjo, literarno ustvarjalko, ženo in materjo bo v sredo zvečer ob 19. uri v Kardinalovi dvorani našega Doma. Pogovor z njo bo vodil prof. Jože Faganel.

 

Svetovni dan bolnikov
v sredo, 11. februarja, na god Luške Matere Božje bomo v duhu besede: »Slepemu sem bil oko in hromemu noga« (Job 29,15) obhajali 23. svetovni dan bolnikov. Na ta dan bo celjski škof dr. Stanislav Lipovšek daroval sveto mašo v kapeli celjske bolnišnice. Sveta maša bo ob 19. uri. K sveti maši so lepo vabljeni bolniki, njihovi domači in sorodniki, zaposleni v bolnišnici in tudi drugi verniki.

 

Sveta maša v kapeli celjske bolnišnice
je vsako sredo in nedeljo ob 19 h, prav tako ob praznikih. Za obisk bolnikov v bolnišnici lahko pokličete bolnišničnega duhovnika Andreja Urbancla na tel. 041/346-310,ali pišete po e-pošti na naslov: andrej. urbancl@jozef.si.

 

Molitvena skupina
ima svoje srečanje v sredo ob 17. uri. Prvi del je v govorilnici Doma, drugi del pa v cerkvi.

 

 

Zdravniški orkester CAMERATA MEDICA
bo pri nas gostoval v okviru cikla »Glasba na hribu« in sicer v petek, 13. februarja, ob 19. uri v cerkvi. Solist na violini bo naš župljan Andrej Gubenšek. Čaka nas spet zelo lep in bogat glasbeni večer. Vabljeni! Vstop prost. Zadaj na mizici so letaki in plakati, morda jih ponesite še kam na primerno mesto.

 

Tečaj za zaročence
bo spet v petek zvečer od 19. do 22. ure in v soboto dopoldne od 8.30 do 13.00. Vsi mladi, ki imate poroko pred seboj, lepo vabljeni k pripravi!

 

Tradicionalni pustni pohod,
za katerega poskrbi g. Silvo Dobrajc, bo v soboto, 14. februarja, z začetkom pri Marovšku ob 14. uri. Lepa priložnost za druženje in rekreacijo, lepo povabljeni! Ne bo naporno, vendar poskrbite za pravo obutev in pohodne palice ter za dobro voljo.

Pustna burka »Sladoled« Janeza Jalna
nas čaka prihodnjo nedeljo popoldne v Kardinalovi dvorani ob 16. uri. Pripravljajo jo naši mladi. Že sedaj lepo povabljeni, da se skupaj poveselimo in nasmejimo!

 

Poslovil se je
Franc Strniša, Na Rebri 11, roj. l. 1929. Pogreb je v torek, 10. februarja, ob 15 h na Mestnem pokopališču, po pogrebu sv. maša v cerkvi sv. Jožefa.

 

Čiščenje in krašenje cerkve
imate ta teden na skrbi verniki iz Celestinove ulice in ulic ob njej. Bog povrni vsem, ki se potrudite, da je cerkev vedno čista in lepo okrašena!

 

****

»PO POTI RESNICE DO ČLOVEKA«
– Sv. misijon v vseh župnijah dekanije Celje, 6.-15. marec 2015 –
V župniji Celje-Sv. Jožef misijon vodi jezuit, p. Lojze Markelj.

 

Deli.