30. nedelja med letom

leto 19
št. 38
26. oktober 2014


Spoštovani!

      Cerkev kot Božja ustanova ima od Kristusa obljubo, da bo trajala do konca sveta. Ta obljuba je izražena v znanih besedah v Matejevem evange­liju: »Ti si Peter-Skala in na to skalo bom sezidal svojo Cerkev in peklenska vrata je ne bodo pre­magala« (Mt 15,18), kakor tudi v misijonskem naro­čilu ob koncu Matejevega evangelija: »In glejte, jaz sem z vami vse dni do konca sveta« (Mt 28,20).

      Kristusova obljuba velja celotni Cerkvi. To pomeni, da bo Cerkev vsaj nekje na svetu in vsaj v neki obliki obstajala do konca sveta. Nobeno nasprotova­nje in preganjanje je ne bo moglo docela uničiti. Obljuba ne velja neki določeni krajevni Cerkvi v tej ali oni deželi. Že dosedanja zgodovina nam kaže, da posamezne krajevne Cerkve morejo izumreti. Zau­panje v božjo obljubo daje Cerkvi notranjo gotovost, da njena prihodnost sovpada s prihodnostjo tega sveta. Dokler bo obstajal svet, bo obstajala tudi Cerkev.     

     Dejstvo pa, da Božja obljuba ne velja nobeni določeni krajevni Cerkvi, nas obvaruje pred napačno samozavestjo, kakor da se delni Cerkvi ne more nič zgoditi.  Tudi slovenska Cerkev se za prihodnost ne more kratko malo sklicevati na Kristusove besede in na Božjo obljubo, da je peklenska vrata ne bodo premagala, ampak mora tudi sama prevzeti skrb in odgovornost za svoj obstoj v 21. stoletju naprej.

Alojzij Šuštar, Cerkev v. 21. stoletju

v: Zbornik teološkega tečaja 1980: Kristjani za prihodnost


razpored svetih maš

nedelja, 26. oktober – 30. nedelja med letom

maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
ob 10.00 – + Franc Pulko, osmina

ponedeljek, 27. oktober – Sabina, mučenka
maše: ob 8.00 – + Ana Nareks
ob 18.30 – + Karel Blazina

torek, 28. oktober – Simon in Juda Tadej, apostola
maše: ob 8.00 – po namenu
ob 18.30 – + Ana Ograjenšek

sreda, 29. oktober – Mihael Rua, duhovnik
maše: ob 8.00 – + mož Franc Božič ter + sorodniki iz družin Guček in Božič
ob 15.00 (Emina kap.) – za zdravje (po namenu M.Vengust)
ob 18.30 – po namenu

četrtek, 30. oktobra –Marcel, mučenec
maše:  ob 8.00 – + Marina Vidmar, obl.
ob 18.30 – + Franc Čremožnik

petek, 31. oktober Volbenk, škof; Dan reformacije (d.p.d.)
maše: ob 8.00 –  + Gorazd Majcen
ob 18.30 – + Fracn in Marija Dečman

sobota, 1. november – VSI SVETI
maše: ob 8.00 – + za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
ob 18.30 – + iz Vincencijevih družin

nedelja, 2. november – SPOMIN VSEH VERNIH RAJNIH
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
ob 10.00 – + Slavica in Stanko Dobrajc


Vincencijev koledar,
ki so ga tudi letos pripravili člani Društva prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote, lahko dobite danes. Cena koledarja je 10 evrov, zbrana sredstva pa bodo namenjena nakupu orodja in strojev za mizarsko dejavnost fantov, ki se želijo pobrati s ceste. Koledar je pastoralni in traja od septembra 2014 do decembra 2015. Vabljeni k nakupu!

Pogovori o življenju in smrti
Nadaljujemo z našimi tradicionalnimi pogovori, ki so priložnost za pogovor, poslušanje pa tudi izpoved. Lepo vabljeni jutri, v ponedeljek, v Jožefovo dvorano ob 17. uri! Čakata vas zdravnici, ga. Metka Klevišar in ga. Julka Žagar.

Duhovne vaje za ministrante
V ponedeljek ob 9 h se v Domu pričenjajo duhovne vaje za ministrante, ki bodo trajale do srede. Vodi jih letošnji novomašnik Marko Rakun.  Ministrantje, vabljeni k prijavam in udeležbi!

Praznik Vseh svetih – 1. november
Lepo povabljeni k sv. mašam, bodisi doma v župniji ali tam, kjer boste obiskali grobove svojih dragih rajnih. Pri nas sta praznični maši po nedeljskem sporedu (ob 8 h in 10 h). Molitve na celjskem mestnem pokopališču so ob 15. uri.

Skupna molitev rožnih vencev za pokojne
na praznik Vseh svetih je v naši cerkvi od 16. do 17. ure. Vanjo bomo poleg vseh naših dragih pokojnih vpletali še posebej vse tiste, katerih imena boste napisali na listke in jih oddali v posebno košarico na mizici pod korom (spomini). To še lahko storite do praznika. Po želji ob tem oddate tudi prostovoljne darove.

Popolni odpustek
Cerkev naklanja v prvih osmih dneh novembra popolni odpustek za vsak obisk pokopališča in molitev za rajne, seveda če smo bili pri sv. spovedi in molimo tudi po namenu sv. očeta.

Spomin vseh vernih rajnih, 2. novembra, pride letos na nedeljo. Zahvalna nedelja je letos zato naslednjo nedeljo, 9. novembra.

Sveče za na grobove  si lahko oskrbite tudi v naši cerkvi, na posebni mizici spredaj. Cena je 1.20 EUR za svečo. Gre za skupno akcijo, ki jo organizira škofijska Karitas Celje z geslom: »Manjša sveča, za sočloveka sreča«. Izkupiček je namenjen blagajni naše Vincencijeve konference, tako boste z darovanjem za svečo prispevali še nekaj v dober namen.

Oktobrska rožnovenska pobožnost
je do konca oktobra vsak dan ob 18 h – pol ure pred večerno mašo. Pred izpostavljenim Najsvetejšim skupaj zmolimo rožni venec, litanije in molitev k sv. Jožefu.  K molitvi rožnega venca vabimo tudi pred jutranjo mašo. Pridite, molimo!

Verouk: Zaradi počitnic v šoli ta teden ni verouka. Seveda pa ste starši in otroci lepo povabljeni, da na praznik Vseh svetih greste k sv. maši, na grobovih vaših dragih rajnih pa tudi kaj zmolite. Spoštljivo obnašanje na pokopališču in molitev na grobu je lépo vzgojno pričevanje.

Verouk za odrasle (katehumenat)
je vsak torek ob 20. uri. Če bi se kdo želel še pridružiti, lepo povabljen! Opozorite na to možnost koga, ki ga morda poznate in se za to zanima.

Iskrena hvala v imenu vseh v misijonih za vaše darove na misijonsko nedeljo. Darovali ste 238 evrov. Bog naj vam povrne!

Poslovila se je ga. Milena Hohnjec, roj. 1930, prva stanovalka našega Doma – Varstva starejših.

Čiščenje in krašenje cerkve
imate ta teden na skrbi verniki iz ulic Pod gradom, Vilharjeva in Cesta na Grad-1.del. Bog povrni vsem, ki se potrudite, da je cerkev vedno čista in lepo okrašena!

Nedelja pred Vsemi svetimi
je za župnije s starodavnimi cerkvami, kjer ne vedo za natančen datum posvečenja, tudi žegnanjska nedelja. Pri nas je žegnanjska nedelja v septembru.

 

 

Deli.