28. nedelja med letom

leto 19
št. 36
12. oktober 2014

—————————————————–

Spoštovani!

Logoterapija je prej optimističen pogled na svet, saj uči, da ni tragičnih in negativnih aspektov, katerih s stališčem, ki ga do njih zavzame posameznik, ne bi bilo mogoče spremeniti v pozitivne dosežke. Vendar obstaja razlika med stališčema, ki ju kdo izbere do bolečine oziroma do krivde. Ko gre za bolečino, človek resnično zavzame stališče do svoje usode. Sicer trpljenje ne bi prineslo smisla. Ko pa gre za krivdo, je stališče, na katero se postavi posameznik, stališče do samega sebe. Še pomembnejše je to, da usode ni mogoče spremeniti, saj sicer ne bi bila usoda. Človek pa kaj lahko spremeni sam sebe, saj sicer ne bi bil človek. Biti človek je posebna pravica, sestavi­na človekovega bivanja pa je njegova zmožnost, da se oblikuje in preoblikuje. Drugače povedano, človek ima posebno PRAVICO, da postane kriv, in je ODGOVOREN za to, da premaga krivdo. /…/

            Nihče ni podal globlje fenomenološke razčlembe take spremembe kakor Max Scheler v neki svoji knjigi, posebno v poglavju Kesanje in ponovno rojstvo. In kot je ravno tako pou­daril Max Scheler, ima človek PRAVICO, DA VELJA ZA KRIVEGA IN JE KAZNOVAN. Ko enkrat ravnamo s človekom kot z žrtvijo okoliščin in njihovih vplivov, ga ne samo nehamo obravnavati kot člo­veško bitje, ampak tudi ohromimo njegovo voljo, da bi se spremenil.

Viktor Frankl, Volja do smisla

Mohorjeva družba Celje, 2014

—————————————————–

razpored svetih maš

nedelja, 12. oktobra – 28. nedelja med letom
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
ob 10.00 – + Pavla Verdnik

ponedeljek, 13. oktober – Gerald, vitez
maše: ob 8.00 – + Marija Polak
ob 18.30 – + Marija Pompe

torek, 14. oktober – Kalist I., papež, mučenec
maše: ob 8.00 – za zdravje in srečo v družini
ob 18.30 – + Terezija Kvar (ob roj. d.)

sreda, 15. oktober – Tajda, spokornica
maše: ob 8.00 – + starši Gajšek in Hajšek
ob 15.00 (Emina kap.) – po namenu
ob 18.30 – + Franc Mulej in Terezija Gologranc

četrtek, 16. oktobra – Marjeta Marija Alakok, redovnica
maše:  ob 8.00 – po namenu darovalca
             ob 18.30 – + Anica Brumen

petek, 17. oktober Ignacij Antiohijski, škof, mučenec
maše: ob 8.00 –  po namenu
ob 18.30 – + Slavica Šalej

sobota, 18. oktober – Luka, evangelist
maše: ob 8.00 – + Karel Blazina
ob 18.30 – + Amalija Sorec, Jurij Klepej in Milan Anderlič

nedelja, 19. oktobra – 29. nedelja med letom – MISIJONSKA
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
ob 10.00 – + Julijana Vetrih

—————————————————–

Pogovori o življenju in smrti
Nadaljujemo z našimi tradicionalnimi pogovori, ki so priložnost za pogovor, poslušanje pa tudi izpoved. Lepo vabljeni jutri, v ponedeljek v Jožefovo dvorano ob 17. uri, čakata vas zdravnici, ga. Metka Klevišar in ga. Julka Žagar.

Tečaj za bralce beril
Bralci, vabljeni na tradicionalno srečanje s prof. Jožetom Faganelom. Tečaj je sestavljen iz kratkega teoretičnega dela in praktičnega branja. Vabljeni, v torek, 14. oktobra, ob 19. uri v Jožefovo dvorano.

Predstavitev knjige Sebastjana Kristoviča,
»Reševanje krize smisla sodobnega človeka«, je naslov knjižnega prvenca doc. dr. Sebastijana Kristoviča. Obeta se zanimiv večer, saj se vsebina knjige dotika logoterapije in Viktorja Frankla. Vabljeni, v sredo, 15. oktobra, ob 19. uri! Večer pripravljamo skupaj z Mohorjevo družbo Celje, kjer je knjiga tudi izšla.

Tečaj za zaročence
za vse, ki se nameravate v kratkem poročiti. Tečaj se prične v petek ob 19. uri in nadaljuje v soboto ob 8.30. uri.

Misijonska nedelja (19. oktobra)
je vsako leto največja manifestacija povezanosti vesoljne Cerkve. Udje Kristusovega telesa molimo drug za drugega in si z darovi pomagamo, da bi Božje kraljestvo veselja, pravičnosti, miru in ljubezni zaživelo med nami. Nabirka misijonske nedelje je za misijone in jo zelo priporočamo.

Skupno škofijsko praznovanje misijonske nedelje
bo za našo škofijo v nedeljo, 19. oktobra, v Laškem. Ob 14.30 bo molitvena ura, ob 15 h sv. maša. Slovesnost bo vodil naš škof, dr. Stanko Lipovšek, posebna gostja pa bo misijonarka s. Polona Švigelj iz Senegala.

Verouk
je vsak ponedeljek ob 16 h za 1. in 3. razred, ob 17 h pa za 2. in 4. razred, ter vsak četrtek ob 15.30 za 5. in 7. razred, ob 16.30 pa za 6. razred in birmance

Verouk za odrasle ali Katehumenat
je vsak torek zvečer ob 20. uri in bo trajal do Velike noči prihodnje leto. Namenjen je vsem, ki bi radi prejeli zakramente krsta, ali obhajila ali birme, pa tudi drugim, ki bi radi poglobili svojo vero in jo povezali z življenjem

Oktobrska rožnovenska pobožnost
je vsak dan ob 18 h – pol ure pred večerno mašo. Pred izpostavljenim Najsvetejšim skupaj zmolimo rožni venec, litanije in molitev k sv. Jožefu. 
K molitvi rožnega venca vabimo tudi pred jutranjo mašo. Pridite, molimo!

Slovenska Karitas
še naprej zbira pomoč za prizadete ob poplavah in plazovih sredi septembra. Da bi mogli pomagati najbolj prizadetim, Karitas prosi vse ljudi odprtega srca za pomoč. Po župnijah smo prejeli posebne položnice, ki so na policah za verski tisk. Svoj dar sicer lahko nakažete na TRR: SI56 01214 0001 5556 761, Namen: POPLAVE SLOVENIJA, sklic: AI00 201, koda namena CHAR, BIC banke: LJBASI2X.

Čiščenje in krašenje cerkve
imate ta teden na skrbi verniki iz Celestinove ulice in ulic ob njej. Bog povrni vsem, ki se potrudite, da je cerkev vedno čista in lepo okrašena!

 

* * *

Ko govorim o humorju, imam pravico, da nasprotno namero označim s šalo: Deček zamudi v šolo in se poskusi opravičiti učitelju, češ da so bile poledenele ceste tako spolzke, da je vedno, ko je naredil korak naprej, zdrsnil spet dva koraka nazaj. Učitelj ga zavrne: »Zdaj pa sem te zasačil, da lažeš… če bi bilo to res, potem sploh ne bi mogel priti v šolo.« Deček pa mirno odgovori: »Zakaj ne: Samo obrnil sem se in se napotil proti domu.« Mar to ni nasprotna namera? Mar deček ne doseže uspeha s tem, da zasuka prvotno namero?

… humor človeku omogoča, da gre iz sebe in s tem doseže kolikor mogoče celotno nadzorstvo nad samim seboj.

Viktor Frankl, Volja do smisla

Deli.