2. postna nedelja

leto 20
št. 10
1. marec 2015


razpored svetih maš

nedelja, 1. marec – 2. postna nedelja
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
– + Franc Guček in Ana ter stari starši Guček in Plahuta, greg.
ob 10.00 – + Anton Valant
0b 14.30 –  rožni venec pot na Kalvariji

ponedeljek, 2. marec – Neža Praška, opatinja
maše: ob 8.00 – za zdravje v družini Kleč
– + Franc Guček in Ana ter stari starši Guček in Plahuta, greg.
ob 18.30 – + Marička Četina, osmina

torek, 3. marec – Kunigunda, kraljica
maše: ob 8.00 – za zdravje in srečo v družini
– + Franc Guček in Ana ter stari starši Guček in Plahuta, greg.
ob 18.30 – Anton Bobek, 1. obl.

sreda, 4. marec – Kazimir, poljski kraljevič
maše: ob 8.00 – + Franc Guček in Ana ter stari starši Guček in Plahuta, greg.
ob 17.20 –  križev pot
ob 18.00 – na čast sv. Jožefu v zahvalo

četrtek, 5. marec – Hadrijan, mučenec
maše: ob 8.00 –  + Franc Guček in Ana ter stari starši Guček in Plahuta, greg.
ob 18.00    molitev za duhovne poklice
ob 18.30 – + Milena Kosovič (iz Doma)

petek, 6. marec – Fridolin, opat; ZAČETEK SV. MISIJONA
maše: ob 8.00 – + Franc Guček in Ana ter stari starši Guček in Plahuta, greg.
ob 18.00 – križev pot
ob 18.30 – + družina Čelufiga, Kolar in Lešnik

sobota, 7. marec Perpetua in Felicita; SV.MISIJON
maše: ob 8.00 – + Franc Guček in Ana ter stari starši Guček in Plahuta, greg.
ob 18.30 – + Ladislav Bizant

nedelja, 8. marec – 3. postna nedelja; SV. MISIJON
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
– + Franc Guček in Ana ter stari starši Guček in Plahuta, greg.
ob 10.00 – Danica Fazarinc
ob 14.30 – rožni venec na Kalvariji


Spoštovani!

Predlaganje in izbiranje članov v Župnijski pastoralni svet

            Po vseh župnijah v Cerkvi na Slovenskem danes poteka predlaganje, ponekod pa tudi že izbiranje članov Župnijskega pastoralnega sveta. Lističe z vašimi predlogi danes oddaste v posebno volilno skrinjico na recepciji Doma Sv. Jožef. Skrinjica bo v recepciji do večera. Če vas preteklo nedeljo ni bilo k sv. maši in niste dobili glasovalnega lističa, ga tudi danes še lahko vzamete v cerkvi ali v recepciji Doma. Na njem obkrožite številko območja, kjer stanujete, in za katerega predlagate kandidata za ŽPS, ter napišete njegov priimek in ime ter naslov. To lahko stori vsak župljan, ki je dopolnil 16 let in je prejel zakramente uvajanja (krst, obhajilo, birmo), za izvolitev pa naj bi bil tudi v polnem občestvu s Cerkvijo. Ker pa k nam k sv. maši in raznim prireditvam redno prihajate tudi verniki od drugod, ste povabljeni, da tudi vi sodelujete in predlagate svojega predstavnika.

            Popoldne ob 14.30 lepo vabimo k rožnemu vencu na Kalvariji.

* * * * *

Začetek sv. misijona,

na katerega smo se z molitvijo in drugače pripravljali vse leto, je v petek, 6. marca, pri večerni maši, ko nas bo prvič nagovoril naš misijonar, jezuit, p. Lojze Markelj. Spored misijona ste dobili po domovih.

»Duša krščanska sedaj se potrudi, svetega časa nikar ne zamudi!«

* * * * *

Vincencijeva konferenca ima srečanje jutri ob 17 h. Člani, lepo vabljeni!

Pogovori o življenju in smrtinadaljujemo z našimi tradicionalnimi pogovori, ki so priložnost za pogovor, poslušanje pa tudi izpoved. Lepo vabljeni jutri, v ponedeljek, ob 17. uri v Jožefovo dvorano! Čakata vas zdravnici, ga. Metka Klevišar in ga. Julka Žagar.

Camino – peš romanje po Jakobovi poti po Španiji
Uvodno – informativno srečanje za vse, ki bi se želeli podati na to peš romanje, je v ponedeljek, 3. marca 2015, ob 19. uri. Na srečanju bomo natančneje predstavili potek romanja. Peš romanje bo po zadnji etapi Jakobove poti po Španiji, od mesta Ponferrada do groba apostola Jakoba v  Santiagu de Compostela. Pot je dolga približno 200 km. Romanje bo trajalo od petka, 21. avgusta, do sobote, 29. avgusta 2015. Vabljeni, če se kdo želi pridružiti!

Tečaj angleščine za vsakdanjo rabo
Za vse, ki se večkrat znajdete v situaciji, kjer bi vam prav prišle osnove angleškega jezika. Tečaj je 40 urni. Uvodno – informativno srečanje, kjer bo predstavljen program, cena in ostali termini bo v torek, 3. marca ob 19. uri. Tečaj bo vodila Natalija Ožek, prof. ang. jezika.

Prva sreda v mesecu bo tokrat zaradi okrogle mize radia Ognjišče nekoliko prilagojena. Molitvena ura, tokrat bo to križev pot v cerkvi, bo že ob 17.20, sveta maša pa ob 18. uri (pol ure prej kot navadno).

Resnica in sočutje – okrogla miza radia Ognjišče
V sredo ob 19. uri vabljeni v Kardinalovo dvorano, kjer bo v živo potekala okrogla miza Radia Ognjišče z naslovom:  Osebe, oropane človekovih pravic: brez imena, družbenega statusa, lastnine –  totalitarni nadzor, montirani sodni procesi. Gostje: mag. Helena Jaklitsch, prof. dr. Jožef Muhovič, prof. dr.  Robert Petkovšek, doc. dr. Vojko Strahovnik, prof. dr. Branko Klun.

Predavanje o angelih
Nadaljujemo s tretjim – zadnjim predavanjem nadškofa dr. Marjana Turnška. Naslov predavanja, ki bo v četrtek, 5. marca ob 19 uri, je »Sodobni angeli – dobri duhovi umrlih, s telesi ali brez?« Vabljeni!

Petek, 6. december – prvi petek in prvi misijonski dan.
Dopoldne obisk bolnikov po domovih. Ob 18 h molimo križev pot. Misijonarja bomo sprejeli pri sv. maši ob 18.30. Med mašo je misijonski govor, ob koncu maše pa blagoslov posebnih misijonskih sveč, ob katerih naj bi se družina vsak večer ob osmih, ko se bo oglasil misijonski zvon, zbrala k molitvi. Po maši je prvo srečanje za mlade: ‘Smisel življenja in kako rastem v zdravo osebnost’. Vse mlade oba misijonska petka vabimo k srečanju posebej za vas.

Sobota, 7. marec – drugi misijonski dan
Ob 8 h je sv. maša z govorom za vse, prav tako zvečer ob 18.30. Po večerni maši je srečanje župnijskih sodelavcev (članov ŽPS, pevcev, Vincencijeve konference, molitvene skupine, vseh, ki čistite in krasite cerkev ali pomagate pri raznih akcijah …). Vse mlade pa v soboto vabimo na skupno dekanijsko srečanje pri salezijancih na Hudinji in hkrati na predizbor festivala ‘Ritem srca’ ter koncert ‘Stična bend’. Srečanje se prične ob 16.30. Na srečanju se med drugim s svojo dejavnostjo predstavijo mladi župnij naše dekanije, lahko se boste udeležili delavnic, najbolj zanimiv pa bo gotovo glasbeni del.

Nedelja, 8. marec – tretji misijonski dan
Poleg misijonskih govorov pri obeh nedeljskih mašah, ubranih na temo verovanja, bosta še dve posebni srečanji; prvo za može in fante takoj po prvi maši, drugo pa popoldne ob 16 h za vse poročene in tudi tiste, ki sicer živite v izvenzakonskih skupnostih. Misijonar vas pričakuje.

Čiščenje in krašenje cerkve
imate ta teden na skrbi verniki iz ulic Pod gradom, Vilharjeva in Cesta na Grad-1.del. Bog povrni vsem, ki se potrudite, da je cerkev vedno čista in okrašena primerno liturgičnemu času.

Križev pot v postnem času molimo skupaj  v cerkvi vsako sredo in petek, pred večerno mašo, ob 18. uri.

Rožni venec na Kalvariji je redna pobožnost vseh postnih nedelj, in sicer ob 14.30.

Post brez alkohola
Slovenska Karitas zopet vabi, da se pridružimo deseti postni preventivni akciji ’40 dni brez alkohola’ – v znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi nasilja, nesreče in bolezni, ki so posledice alkohola! Simbol pobude 40 dni brez alkohola je spomladanski zvonček, ki predstavlja pomlad in novo življenje. Vsaka naša odločitev za tovrsten post predstavlja en zvonček. V Slovenski Karitas upajo, da jih bo to pomlad res veliko in da bodo pobelili travnike ter prinesli vsem ljudem sporočilo upanja.

Petkov postni dar
Povabljeni smo, da vsak petek v postu preživimo bolj skromno, solidarno in v Božji bližini. Z odpovedjo vsem nepotrebnim stvarem, preobilni hrani – tudi brezmesni, lahko vsak postni petek nekaj privarčujemo in to potem prek domače dobrodelne skupine – pri nas Vincencijeve konference – namenimo za pomoč ljudem v stiski.

Zgibanka ‘Radi bi naročili mašo, vendar …?’
Škofija Koper je pripravila zgibanko s pojasnili in navodili glede naročanja sv. maš. V njej je preprosto obenem pa teološko utemeljeno zapisano, kaj je sv. maša, kaj mašni namen in mašni dar, glede pogrebnih in gregorijanskih maš, pa tudi prošnja za mašne namene. Čedalje bolj zaskrbljujoče dejstvo namreč je, da mašnih namenov primanjkuje. To velja tudi za druge škofije v Sloveniji, tudi za našo celjsko. Zato se s to zgibanko kot prošnjo duhovniki obračamo na vse vernike po vsej Sloveniji. Bog povrni za razumevanje!

****

mision 1t

»PO POTI RESNICE DO ČLOVEKA«

– Sv. misijon v vseh župnijah dekanije Celje, 6.-15. marec 2015 –

V župniji Celje-Sv. Jožef misijon vodi jezuit, p. Lojze Markelj.

Spored misijona dobite po domovih.

Deli.