SVETA DRUŽINA

leto 24
št. 47
29. december 2019


razpored svetih maš

Nedelja, 29. december – SVETA DRUŽINA
maše:  ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
ob 10.00 – + Jože, 50. obl., in Terezija Tacol ter stari starši

ponedeljek, 30. december – Vincencija, red. ustanoviteljica
maše: ob 8.00 –  po namenu
ob 18.30 – + Amalija Šajn

torek, 31. december – Silvester, papež
maše: ob 8.00 –  po namenu
ob 18.30 – v zadoščenje in zahvalo

sreda, 1. januar – NOVO LETO – MARIJA, BOŽJA MATI
maše:  ob   8.00 – za Božje varstvo in blagoslov v novem letu
ob 10.00 – za spravo

četrtek, 2. januar – Bazilij Veliki in Gregor Nacianški, cerkvena učitelja, d.p.d.
maše: ob 8.00 – + starši Gnilšek in Kastelec
ob 18.00   molitev za duhovne poklice (1. četrtek)
ob 18.30 – po namenu darovalke

petek -prvi, 3. januar – Presveto Jezusovo ime
maše: ob 8.00 – po namenu
ob 18.30 – + Adolf Kukovič, osmina

sobota – prvi, 4. januar –Angela Folinjska, redovnica
maše: ob 8.00 – + Peter Peterlin ter sestri in starši
ob 18.30 – + Janez Brinovc (iz Doma)

nedelja, 5. januar – 2. nedelja po božiču
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
ob 10.00 – + Angela in Stane Petrovič


Spoštovani!

Na silvestrovo (31. decembra),
sklepamo leto s sveto mašo in zahvalno pesmijo. Naj bo zadnji dan leta čim lepši, saj je to tudi drugi sveti večer. Novemu letu nazdravimo z veselim srcem, predvsem pa srečno, zdravo in varno!

***
Posebna  »Potujoča misijonska razstava« ki gostuje po različnih krajih Slovenije, bo za celjsko škofijo v našem Domu ves mesec januar.  Odprli jo bomo s posebno prireditvijo prihodnjo nedeljo, 5. januarja, popoldne med 15. in 18. uro. Lepo vabljeni na

Ponovitev božičnice »Slovenski Božič« Matije Tomca v izvedbi naših mladih, kar bo v cerkvi ob 15. uri. Če ste uprizoritev zamudili pred polnočnico ali pa tudi ne, vsekakor vas bo spet nagovorila, zato zares lepo povabljeni in povabite oziroma opozorite na to še druga. Slovenskemu božiču bo sledilo

Pričevanje misijonarja Toneta Kerina, ki deluje že 35 let na Madagaskarju in je izjemen misijonar in tudi izjemen govornik oziroma pričevalec, še posebej sedaj po prebolelem raku. Pričevanje bo trajalo približno uro in pol od pol štirih do šestih, čemur bo sledil še ogled razstave v avli našega Doma. Zares lepo povabljeni. Kdor bo želel, bo nato lahko še sodeloval pri kajenju hiše ob tretjem sv.večeru.

Praznik Svete družine
je danes, na nedeljo po Božiču. Cerkev prav v božičnem času hoče posebej pokazati na čudoviti vzor Svete Družine (Jožefa, Marije in Jezusa) in na to, da je družina nekaj svetega.

Pogovori o življenju in smrti tudi ob praznikih niso prekinjeni, saj se tudi v njih izmenjujeta življenje in smrt. Vabljeni torej jutri, v ponedeljek, ob 17. uri v Jožefovo dvorano, tudi s svojimi izkušnjami; čakata vas zdravnici ga. Metka Klevišar in ga. Julka Žagar.

Na Novega leta dan
v Cerkvi praznujemo Marijo kot Božjo mater ter hkrati svetovni dan miru, prosimo pa tudi za zdravje na duši in telesu v vsem novem letu. Sveti maši sta po nedeljskem sporedu ob 8 h in 10 h.

Četrtek pred prvim petkom, prvi petek in prva sobota: V četrtek je pol ure pred mašo molitev za duhovne poklice pred izpostavljenim Najsvetejšim. Na prvi petek je obisk bolnikov in ostarelih župljanov na domu, zvečer po maši pa pobožnost v čast Jezusovemu Srcu. V soboto počastimo Marijino Brezmadežno Srce.

Koledovanje je v soboto, 4. januarja. Koledniki se zberejo ob 9 h v veroučni učilnici. Koledniki ob voščilu zbirajo darove za pomoč v deželah, kjer delujejo slovenski misijonarji, letos za Benin, Etiopijo, Kongo, Madagaskar, Mozambik, Nigerijo, Brazilijo in Turčijo. Vsem – v imenu misijonarjev – vnaprej hvala za prijazen sprejem kolednikov in vaš dar, kolednikom pa čestitke za pogum!  Ker je kolednikov premalo za obisk vseh hiš v župniji, vas prosimo, da svoj dar – če kolednikov ne bo k vam – oddaste v zakristiji ali na recepciji Doma sv.Jožef.

Blagoslov domov
Duhovnik je že ali še bo prišel blagoslovit dom povsod, kjer ste v preteklih letih izrazili željo za to ali pa smo se v zadnjem letu dogovorili za obisk.  Morda bi še pri kateri hiši oziroma družini želeli blagoslov. Sporočite nam in z veseljem se bomo odzvali vašemu povabilu.

Verouk – Zaradi praznikov in šolskih počitnic verouka v tem tednu ni. Veroučence višjih razredov pa seveda lepo vabimo na koledovanje.

Zahvala vsem, še enkrat, ki ste tako lepo sodelovali pri božičnici, polnočnici s petjem, igranjem, igro, ministriranjem, in sicer ob praznikih s pomočjo pri postavljanju jaslic in krašenju cerkve ter Doma in okolice. Ob tem naj še posebej omenim g. Francija Kamenika, ki na koncu vedno poskrbi, da nič nikjer ne ostane neurejeno ali nepospravljeno. Res iskrena hvala vsakemu za pozornost, pomoč in sodelovanje, da je vse potekalo tako lepo in je vse urejeno.

Poslovil se je
Adolf Kukovič, Brezova ul. 12., roj. l. 1942. Pokopali smo ga v petek na mestnem pokopališču. Naj počiva v miru!

Čiščenje in krašenje cerkve imate ta teden na skrbi verniki iz Zvodnega in Zagrada. Bog povrni vsem, ki se potrudite, da je cerkev vedno čista in okrašena primerno letnemu in liturgičnemu času!

* * * * * *

  1. MIR, POT UPANJA ob soočanju z ovirami in preizkušnjami

Mir je dragocena dobrina, predmet našega upanja, po katerem hrepeni vse človeštvo. Upati v mir je človeška drža, ki vsebuje bivanjsko napetost, zaradi katerega je mogoče sedanjost, tudi težavno sedanjost, živeti in sprejeti, če vodi k nekemu cilju in če moremo biti tega cilja gotovi; če je ta cilj tako velik, da opravičuje napornost poti.

  1. MIR, POT POSLUŠANJA, ki temelji na spominu, solidarnosti in bratstvu /…/
  2. MIR, POT SPRAVE v bratskem občestvu /…/
  3. MIR, POT EKOLOŠKEGA SPREOBRNJENJA /…/
  4. Doseže se toliko, KOLIKOR SE UPA /…/

Pot sprave pa zahteva potrpežljivost in zaupanje. Miru se ne doseže, če se ne upa. Gre predvsem za to, da verjamemo v možnost miru, da verjamemo, da ima tudi drugi isto potrebo po miru. V tem nas lahko navdihuje osvobajajoča, razsvetljujoča, zastonjska, neutrudljiva ljubezen Boga do vsakega od nas.

 (pp Frančišek, Poslanica za svetovni dan miru 2020)     

Deli.