Praznično voščilo in Zvon s hriba

Pozdravljeni obiskovalci naše spletne strani in Doma sv. Jožef!

Pozdrav je letos pomenljiv bolj kot kadarkoli doslej, saj je v večini naših odnosov več ali manj edino, kar imamo še na razpolago v naši medsebojni povezanosti.

Ko smo si ob letošnji Veliki noči voščili, smo izražali upanje, da nam prazniki prinesejo svetlejšo prihodnost. Malo tega se je sicer uresničilo čez poletje, vendar, ko smo sedaj z voščili ob Božiču, je še slabše in še niti ni videti pravega in upanja polnega konca.  Ne vem, če je smiselno ponoviti velikonočno voščilo ali je potrebno reči kaj drugega, da besede ne bodo povsem neverodostojne ali pa izrečene kar tako, na pamet, ker pač morajo biti v tem času, življenje pa je kakor je.

Podleči gornjemu razmišljanju bi bilo najslabše, kar se nam lahko zgodi. Še smo tu, kar nekaj smo že zmagali, ker se nismo prepustili toku. Velika noč je dala svojo moč, zato smo lahko pred Božičem, kjer se ista Velika noč rojeva in gremo naprej. Iznajdljivost našega Boga je neizčrpna. Vedno znova prihaja, vedno znova zmaguje in tudi to pot bo tako. Morda še globlje in bolj doživeto kot sicer. Ne toliko v romantiki druženja, čarobnosti večerov ob smrečici in jaslicah, kar hitro razblini stvarnost vsakdanjosti, kakor bolj resno, notranje, v srcu. Tam, pri sebi, kjer moramo nazadnje vse stvari dokončno razčistiti, če hočemo naprej. Kakor vemo, da je še kako blagodejno imeti ljudi okrog sebe, biti sprejet, vemo tudi, da pa smo v ključnem po navadi  vendarle sami in s svojim Bogom, ne glede na to kako ga kdo imenuje. Spoznanje in utrjenost le tega pa je tista, ki rojeva tudi sožitje, odnose, ki gredo preko vsega in razumejo tudi morebitne stranpoti v njem ter omogočajo novo medsebojno najdenost.

Želimo, da bi te, sicer ne ravno zelo praznično vzhičene, besede vendarle prebile zamegljenost trenutka slehernemu, ki ga dosegajo in verjamemo ter verujemo, da bo k temu pripomogel On, ki spet prihaja in zato prihaja. Prihaja kot Dete, ki razneži, omehča  in ogreje.

Molimo, da boste tega deležni in za blagoslovljene praznike ter čas, ki je pred nami!

Jože Planinšek CM
s sodelavci in sobrati lazaristi z Jožefovega hriba

Celje Sv. Jožef 23. decembra 2020

V branje pa vam ponujamo nov izvod našega glasila ZVON S HRIBA, ki je na voljo na naši spletni strani v elektronski obliki:

Deli.