Oznanila: ŽEGNANJE Z BIRMO

leto 25
št. 32
20. september 2020


razpored svetih maš

nedelja, 20. september – 25. nedelja med letom – ŽEGNANJE Z BIRMO
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve 
           ob 10.00 – v čast Sv. Duhu za birmance
                          – + Nada Smode (iz Doma)

ponedeljek, 21. september – Matej (Matevž), evangelist
maše: ob 8.00 – + družina Martina Krofliča (ž. Šentjur)
           ob 18.30 –  + Anton Žlof, osmina
                              + Adolf Kukovič

torek, 22. september – Mavricij, mučenec
maše: ob 8.00 – + Marija Kajda (ž. Šentjur)
           ob 18.30 – + Marija Zeme, 10. obl, ter + družina Zeme-Guzej

sreda, 23. september – Pij iz Pietrelcine, redovni
maše: ob 8.00 – po namenu
        ob 15.00 (Emina kap.) – + Ivan Vošinek
          ob 18.30 – + Frančiška in Silvester Oštir

četrtek, 24. september – Anton Martin Slomšek, škof
maše: ob 8.00 – za trdno zdravje vseh duhovnikov naše dekanije
        ob 18.30 – + Andrej Zalar (ž. Šentjur)

petek, 25. september – Sergij Radoneški, menih
maše:  ob 8.00 – + Leopold Pevec (ž. Šentjur)        
ob 18.30 – + Franc Kelhar 

sobota, 26. september – Kozma in Damijan, mučenca
maše:  ob 8.00 –  + Bogomil Vede (iz Doma)
                         – + Marija Juran (iz Doma
          ob 18.30 – + Ivan Ivanković, obl., Milan in Ivanka Ivanković 

nedelja, 27. september – 26. nedelja med letom – Slomškova; Vincencij Pavelski, ustanovitelj lazaristov in ss.usmiljenk
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve 
           ob 10.00 – v čast sv.Vincenciju 
                           – po namenu družine novokrščenca


Spoštovani!

»Žegnanje« z birmo
je danes ob 10. uri, ko je z nami kardinal dr. Franc Rode, lazarist in letošnji biseromašnik pa tudi eden naših nekdanjih župnikov (1965/1966). Prav v letu njegove posvetitve za duhovnika in nove maše (1960), je bila ustanovljena naša župnija Celje-Sv. Jožef, ki tako letos praznuje 60-letnico obstoja. Z nami sta tudi letošnja zlatomašnika: g. Stanko Domajnko, ki je bil župnik v naši župniji dvakrat, in sicer v letih 1976-1982 in 1991-1995, ter g. Anton Lavrič. Zlati maši sta že imela v rojstnih župnijah (sv. Jurij ob Ščavnici oz. Loški potok). Skupaj se bomo Bogu zahvalili za dar duhovništva in zvestobo v poklicu.

            G. kardinal med mašo birma dve naši birmanki – Zarjo Ozvatič in Meto Sevšek. Čestitke birmankama, botrama in družinam za dosedanje vztrajanje v veri, pa tudi zahvala za dosedanje zgledno sodelovanje v življenju župnije – zlasti za prepevanje v Otroškem zboru! 

     »Žegnanje« je spomin na posvetitev cerkve. Čestitke vsem župljanom za župnijski praznik in jubilej! Bodimo vredni svoje lepe cerkve in čim večkrat jo napolnimo! 

    PRIDI, PRIDI, SVETI DUH, PRIDI, PRIDI, SVETI DUH!

Verouk smo pričeli pretekli torek s sv. mašo ob obisku opata Marjana Jezernika, in je vsak ponedeljek za nižje razrede, vsak četrtek pa za višje, kot ste bili v družinah z veroučenci obveščeni s posebnim pismom. Pravila za verouk v »korona času« so sicer podobna kot v šoli. Glede na to, da so pri nas zelo majhne veroučne skupine, učilnici pa imamo več, večjih težav ne bi smelo biti. Moramo pa dobro izkoristiti vsako uro, ker ne vemo, kaj vse nas letos še čaka. 

Bl. škof Anton Martin Slomšek  
goduje v četrtek, 24. septembra. Z njim je naša cerkev prav posebej povezana, saj je velikokrat bil v njej že kot otrok, nato kot dijak, zlasti pa, ko je kot mariborski škof tu sprejel in uvedel Misijonsko družbo lazaristov (leta 1852). V naši cerkvi so tudi Slomškove relikvije.  

Vincencijanski dan 
v soboto pred godom sv. Vincencija Pavelskega bo letos zaradi epidemije vsaka vincencijanska skupnost praznovala posebej. Lazaristi se bomo v soboto, 26. septembra,  zbrali v cerkvi Srca Jezusovega v Ljubljani. 

Žal se je prvič zgodilo,
da misterija nismo mogli uprizoriti. V ponedeljek smo se odločili glede na okoliščine, da je bolje prestaviti na pomlad. Le uro po tistem pa smo izvedeli, da je okužena ena izmed naših zaposlenih, ki sicer ni kazala nobenih simptomov in je bila testirana glede na okoliščine od doma.   K sreči in hvala Bogu,  tako kaže in tudi nobenih simptomov pri nikomer ni, okužba ni šla naprej. Testirali smo 28 stanovalcev in deset zaposlenih, a so bili vsi testi negativni. Če bo tako še danes, se življenje v Domu vrača v »običajno coronsko« stanje.  Dogovorili smo se, da bomo to jesensko izvedbo uprizorili  v aprilu ali maju prihodnjega leta. Če bodo okoliščine omogočale, pa bomo naredili eno vajo – kot predstavo – še letos, za župljane in stanovalce, brez posebnega odra, v atriju.  

Beljenje cerkve je končano
in naše svetišče je za dan posvetitve res zažarelo.  Bog daj,  da bi zažarelo tudi občestvo. Prebarvali bomo še okna; ta bodo nameščena nazaj, ko bodo končana. Hvala vsem, ki ste pomagali, tako pri barvanju kot pri čiščenju. Ni vas bilo veliko; bili ste najbolj zvesti. Res iskrena hvala in Bog vam povrni! Naša cerkev je posvečena, danes se spominjamo tega. Obnovitvena dela, ki so potekala sedaj, bo danes po maši blagoslovil g. kardinal. Naj nam bo vse v veselje, spodbudo pa tudi ponos, da imamo tako lepo svetišče. Predvsem pa naj nam bo lepo svetišče povabilo, da bi bili takšni tudi mi. 

Začela se je trgatev, ki je letos izredno lepa. Naši domači v Zibiki bodo veseli in dobrodošlo jim bo, če bi koga veselilo iti, oziroma bi se odzval vabilu. Trgali bodo vse dni v tednu, razen, če bo dan deževen.  Začenjajo že ob 10 h dopoldne.  Če bi se kdo odzval, naj pokliče na številko 041/694-621 (Jože Planinšek). Tudi prevoz bomo organizirali, kjer bo potrebno. 

Čiščenje in krašenje cerkve
imate ta teden na skrbi verniki iz Podgorja, 2. del. Bog povrni vsem, ki se potrudite, da je cerkev vedno čista in okrašena primerno letnemu in liturgičnemu času.

*******

Sveti Duh, ti Bog luči, * v srca nam ljubezen vlij;
naj z dobroto, radostjo * vsem Boga oznanjamo.

Deli.