Oznanila: nedelja Svete Družine

leto 25
št. 44
27. december 2020


razpored svetih maš

nedelja, 27. december – Sveta Družina 
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve  
          ob 10.00 – za zdravje v družini in za vse sorodnike
        ob 15.00 – + Slava Klanjšek (iz Doma)

ponedeljek, 28. december – Nedolžni otroci; Božična osmina
maše: ob 8.00 – za ozdravitev družinskih korenin
        ob 15.00 – + Stanko in Terezija Vedlin
           ob 18.30 – + Miran Gracer

torek, 29. december – božična osmina
maše: ob 8.00 – + Ana in Pino Ružič
        ob 15.00 – + Franc Stopinšek (iz Doma)
           ob 18.30 – + Jožef Smej, škof

sreda, 30. december – božična osmina
maše: ob 8.00 – + družina Urlep, Kroflič, Jožica in Marica
           ob 15.00 – + Franc Berglez (iz Doma)
          ob 18.00  molitvena ura v čast sv. Jožefu
          ob 18.30 – za zdravje in Marijino varstvo

četrtek, 31. december – Silvester, papež – božična osmina
maše: ob 8.00 – + Slavko Fidler (ž. Šentjur)
           ob 15.00 – + Rudi Podgoršek (iz Doma)
           ob 18.00 molitev za duhovne poklice 
           ob 18.30 – v zadoščenje in zahvalo

petek, 1. januar – Novo leto – Marija, Božja Mati – božična osmina
maše:  ob 8.00 – za Božji blagoslov v novem letu 
            ob 10.00 – za zdravje in božji blagoslov
           ob 15.00 – po namenu

sobota, 2. januar – Bazilij Veliki in Gregor Nacianški, cerkvena učitelja
maše: ob 8.00 –  po namenu
           ob 15.00 – + Milka Simonič (iz Doma)
         ob 18.30 – + Rajko Jezeršek

nedelja, 3. januar – 2. nedelja po božiču; Ime Jezusovo
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve  
           ob 10.00 – + Anton Vidmajer
           ob 15.00 – + Angela Simunič, 30. dan


Spoštovani!

NEDELJA SVETE DRUŽINE
Božič, ki smo ga praznovali, je »skrivnost luči«. Ljudje vseh časov jo lahko podoživljajo preko vere in molitve. In prav preko molitve postajamo bolj zmožni približati se Bogu. Molitev je bila del življenja Svete družine iz Nazareta. Dom Marije, Jožefa in Jezusa je bil šola molitve, kjer se uči poslušati, premišljevati in prodreti v globok pomen prihoda Božjega Sina.

Jezus se je hotel roditi in odraščati v človeški družini. Devica Marija je bila njegova mati in Jožef je bil njegov krušni oče. Oba sta ga z neizmerno ljubeznijo vzgajala. Jezusova družina resnično zasluži naziv ‘sveta’, saj so se v njej vsi zavzemali, da bi izpolnjevali Božjo voljo, ki se je v Jezusovi čudoviti navzočnosti učlovečila. Po eni strani je bila družina kot vse druge in je kot takšna zgled zakonske ljubezni, sodelovanja, žrtvovanja, zaupanja v Božjo previdnost, zgled delavnosti in solidarnosti, skratka vseh tistih vrednot, ki jih družina ohranja in razširja in tako na bistven način oblikuje tkivo družbe. Istočasno pa je Družina iz Nazareta edinstvena in drugačna od vseh drugih družin, zaradi svoje edinstvene poklicanosti, ki je povezana s poslanstvom Božjega Sina. Ravno zaradi te edinstvenosti pa kaže vsaki družini, še posebej krščanskim družinam, na obzorje Boga, na blago a hkrati zahtevno prvenstvo njegove volje, ki usmerja pogled proti Nebesom, kamor smo namenjeni.                (Papež Benedikt XVI.)

Praznik Svete Družine – nedelja, 27. december
Cerkev v božičnem času hoče prav posebej pokazati na čudoviti vzor Svete družine – Jožefa, Marije in Jezusa. Ta dan goduje tudi apostol Janez, zato po stari navadi blagoslavljamo vino s prošnjo, da bi nam vedno bilo v veselje in blagoslov. 

Na silvestrovo – v četrtek, 31. decembra,
bomo sklenili leto s sveto mašo ob 18.30. Ker je tudi četrtek pred prvim petkom, bo pol ure pred večerno mašo pred izpostavljenim Najsvetejšim molitev za duhovne poklice. Pridružimo se v duhu – z molitvijo na svojih domovih. Naj bo nato zadnji večer leta kljub razmeram čim lepši, saj je to tudi drugi sveti večer. Nismo sami – Bog je z nami!

Na Novega leta dan v Cerkvi praznujemo Marijo kot Božjo mater ter hkrati svetovni dan miru, prosimo pa tudi za zdravje na duši in telesu v vsem novem letu. Sveti maši sta po nedeljskem sporedu ob 8 h in 10 h, v tem ‘covid’ času pa tudi ob 15 h popoldne, seveda s prenosom v Varstvo starejših. 

Četrtek, petek in sobota
so prvi v mesecu. V petek je obisk bolnikov in ostarelih na domu. Zaradi praznika je obisk v popoldanskih urah oziroma po dogovoru tudi na kakšen drug dan. V soboto po maši je pobožnost v čast Marijinemu srcu.

Božični blagoslov domov v teh izrednih razmerah seveda ni mogoč. Upajmo, da bo mogoč kasneje – v januarju, februarju ali tudi še v marcu. Naj pa velja geslo, ki je tudi naslov letošnje knjižice, ki jo delimo ob blagoslovu – V molitvi povezani

Pratika in Marijanski koledar za leto 2021
sta na voljo (6,50 oz. 2,50 evra). Kdor želi, lahko pokliče in pride iskat, sicer pa vas bosta počakala.

Poslovila se je Ida Krajnc Goričan, na rebri 12, roj. 1931. Pogreb bo 4. januarja. Gospod, daj ji večni pokoj! – In večna luč naj ji sveti! Naj počiva v miru. 

* * * * * * * * *

Korona čas
»Nič novega, vsaj v naši škofiji in vsej mariborski metropoliji ne,« lahko povzamemo dogajanje. Sv. maše so, toda duhovniki še vedno mašujemo le zasebno, t.j. brez navzočih vernikov. Bog povrni vsem, ki tudi v teh razmerah darujete za svete maše! Še naprej ste povabljeni, da spremljate nedeljsko sv. mašo po TV ali na radiu Ognjišče. 

    Ko bo udeležba vernikov pri sv. mašah tudi v naši škofiji dovoljena, bo to nekaj časa le v omejenem obsegu (glede na velikost cerkve – en vernik oz. ena družina na 30 m2 površine) in z upoštevanjem vseh zdravstvenih navodil – maske, razkužilo, razdalja vsaj 1,5 m. Ampak temu smo se sedaj že privadili. Novost je le prepoved petja, ki je z vidika širjenja okužb menda zelo nevarno. Lahko pa se oglasijo orgle, kar je res pravi balzam za dušo …


Izdal; lazaristi in župnijski urad Celje – sv. Jožef, Plečnikova ulica 29, Celje, 
odgovarja: za župnijo; Vlado Bizant CM, župnik, GSM: 041 282 908, za Misijonsko hišo in Dom sv. Jožef; Jože Planinšek CM, predstojnik in direktor, GSM 041 694 621
Telefon: 059 073 800, faks: 03 548 15 96, elektronska pošta: info@jozef.si, 
spletna stran: www.jozef.si, 
misijonska hiša TRR: SI56 33000-0001845319, 
župnija TRR: SI56 0483 5000 3316 584, 
Dom sv. Jožef TRR: SI56 33000-0001631628

Deli.