Oznanila: 2. adventna nedelja

leto 27
št. 43
4. december 2022


razpored svetih maš

nedelja, 4. december 2. adventna nedelja
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
                       –  + Karl Žmahar, greg.
           ob 10.00 – + Milan in Darinka Lorenčak
                       –  + Valentina Dokler Pregant

ponedeljek, 5. december Saba (Sava), puščavnik
maše: ob 8.00 –  + krstni in birmanski botri
          ob 18.30 – + Karl Žmahar, greg.

torek, 6. december – Nikolaj (Miklavž), škof
maše: ob 8.00 – + Karl Žmahar, greg.
           ob 18.30 – + Tončka Dolinar

sreda, 7. december – Ambrož, škof, cerkveni učitelj
maše: ob 8.00 – + Karl Žmahar
           ob 18.30 – + Ema Gorjup in Alfonz Čučnik

četrtek, 8. december – MARIJINO BREZMADEŽNO SPOČETJE
maše: ob 8.00 – v čast Brazmadežni
                        – + Karl Žmahar, greg.
           ob 18.30 – živi in + Klokočovnik

petek, 9. december – Valerija, mučenka
maše: ob 8.00 –  + Karl Žmahar
         ob 18.30 – + Franc Kelhar, (ob roj.d.)

sobota, 10. december – Loretska Mati Božja
maše: ob 8.00 – + Karl Žmahar
            ob 18.30 – + Ana Božič

nedelja, 11. december 3. adventna nedelja
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
                       –  + Karl Žmahar, greg.
           ob 10.00 – + Marija Peganc

* * * * *


Spoštovani! 

Miklavž bo prišel k nam jutri, v ponedeljek, 5. decembra, ob 16. uri, ko se bomo z njim srečali v Kardinalovi dvorani. Zaradi miklavževanja v ponedeljek ni verouka. Čestitke vsem pridnim otrokom ob godu sv. Miklavža, dobrotnega in darežljivega svetnika!

Praznik Marijinega Brezmadežnega spočetja
je v četrtek,  8. decembra. Lepo vabljeni k praznični sv. maši ob 8 h ali zvečer ob 18 h. Zvečer posebej vabimo vse ministrante, saj je ta praznik vsako leto tudi praznik ministrantov, diakonov, bogoslovcev in duhovnikov.

Z Marijo skozi advent
je naslov četrtkovega adventnega koncerta. Pela in igrala nam bosta naša župljana in župnijska sodelavca, ga. Andreja Zakonjšek Krt, letošnja nagrajenka Prešernovega sklada, in organist Primož Krt. Lepo povabljeni; čaka nas zagotovo zelo lep večer, ki bo tudi primerna duhovna priprava na praznike. Vstop je prost. Zaželeni prostovoljni prispevki. Začetek koncerta bo takoj po večerni maši, približno ob 19.15.

* * *

Adventni čas
nas vabi k sv. maši, tako kot so naši predniki radi obiskovali svitance oz. zornice. Lepo povabljeni, da se skupaj pripravljamo na božične praznike! Otroci ne pozabite na adventni koledar, ki ste ga dobili, saj vas vsak dan s spodbudno besedo in slikami vabi k dobrim delom! Ne pozabimo tudi na adventno akcijo »Marijo nosijo!« Marija čaka, da jo sprejmemo v svoje domove …

Pogovori o življenju in smrti
so spet na vrsti jutri zvečer ob 17. uri, ko vas pred zasloni pričakuje usmerjevalka pogovorov, ga. Metka Klevišar. Lepo vabljeni s svojimi izkušnjami, ki jih boste podelili z drugimi in drugi z vami.

Seminar osnov vokalne tehnike
za pevce bo v soboto, 10. decembra, od 9.30 do 13 h. Voditelj bo priznani glasbeni pedagog, prof. Davor Mikulić, sicer profesor na Glasbeni šoli Celje. Prijave so možne do četrtka, 8. decembra.    

Pratika in Marijanski koledar za leto 2023
 sta na voljo (6,90 oz. 3,00 evra). Vabljeni, da si vzamete tudi kaj preostalega od verskega tiska, kar je na voljo na mizicah, in seveda vabljeni k naročilom – zlasti Družine, Ognjišča, Misijonskih obzorij, Prijatelja in Mohorjevih knjig.

Škofove adventne kateheze 2022
so vsako soboto pred adventno nedeljo ob 18 h v celjski stolnici.  Tema kateheze: Da bi se prepoznali v Njem. Razdeljena je na štiri dele: »v svetu«, »v občestvu«, »v evharistiji«, »v telesu«. Lepo vabljeni!

Poslovil se je
Mihael Vrenko, Celestinova ul. 23, roj. l. 1952. Pogreb je v ponedeljek, 5. decembra, na Mestnem pokopališču.

Čiščenje in krašenje cerkve
imate ta teden na skrbi verniki z ulice Na Rebri in Lešničarjeve. Bog povrni vsem, ki se potrudite, da je cerkev čista in okrašena primerno liturgičnemu in letnemu času!

* * * * * * * * * * * *

Praznik Brezmadežnega spočetja Device Marije
Skozi cerkveno leto se zvrstijo Gospodovi, Marijini in svetniški prazniki. Medtem ko pri svetnikih redno praznujemo dan njihove smrti – to je dan, ko so vsto­pili v nebeško veselje -, pa pri treh osebah: pri Jezusu, njegovi materi Mariji in njegovem predhodniku Janezu Krstniku proslavljamo tudi dan njihovega rojstva. Samo pri Jezusu in Mariji pa praznujemo tudi dan njunega spočetja: to je praznik Gospodovega oznanjenja in praznik Marijinega brezmadežnega spočetja, ki je tudi prvi praz­nik v novem cerkvenem letu. Odrešenik sveta – novi Adam – je svojo odrešenjsko moč, ki osvobaja od greha, najprej pokazal na svoji Materi. S tem je obenem poka­zal, v čem je resnična človekova lepota: to je notranja lepota srca; srca, ki ne pusti, da bi ga skalila duhovna umazanija. Božji Ženin v svetopisemski Visoki pesmi vzklika: Vsa lepa si, prijateljica moja, in madeža ni na tebi. Marija je tako lepa prav zato, ker je vse življenje imela in ohranila čisto srce. Brezmadežna nam je zato enkraten vzor prave lepote, kajti v njej odseva Božja le­pota sama. Marija je bila od začetka do konca svojega življenja na zemlji zraščena z Bogom, zlita z njegovo voljo in je do zadnjih potankosti uresničila načrt, ki ga je imel z njo Bog. /…/ Brezmadežna je vzor žene, ki je povsem predana in poslušna Bogu. O da bi bila vzornica tudi našim dekle­tom in ženam! Resnično dostojanstvo, veličina in le­pota žene je v njenem srcu, v njeni plemenitosti in veli­kodušnosti. Naj nas Marija Brezmadežna navduši za to neminljivo in osrečujočo lepoto.       (Janez Zupet, Pot, resnica in življenje)


Izdali lazaristi in župnijski urad Celje – sv. Jožef, Plečnikova ulica 29, Celje, 
odgovarja: za župnijo; Vlado Bizant CM, župnik, GSM: 041 282 908, 

za Dom sv. Jožef; Irena Švab Kavčič, direktorica
Telefon: 059 073 800, faks: 03 548 15 96, elektronska pošta: info@jozef.si, 
spletna stran: www.jozef.si, FB stran @dom.sv.jozef
misijonska hiša TRR: SI56 33000-0001845319, 
župnija TRR: SI56 0483 5000 3316 584, 
Dom sv. Jožef TRR: SI56 33000-0001631628

Deli.